
Cykl TCM – Pora Dojo cz.II – Przemiana Ziemi i specyfika jej narządów
04.02.2021
Sztuka zrównoważone diety, to sztuka utrzymania równowagi między nawilżaniem, a osuszaniem.
Ta zasada wyraża to, co najważniejsze i najtrudniejsze zarazem w zadbaniu o Śledzionę i Żołądek.
Śledziona jest narządem Yin, jej zaburzenia wiążą się z wilgocią, lubi pożywienie osuszające, dlatego leczniczy dla niej jest przede wszystkim smak słodki ogrzewający, gorzki ogrzewający i przyprawy aromatyczne (rozmaryn, tymianek, kardamon, świeży imbir).
Żołądek jest źródłem suchości w organizmie. Lubi pożywienie nawilżające. Do jego leczenia używa się smaku słodkiego.
To, co leczy Śledzionę może doprowadzić do suchości, a potem gorąca w Żołądku, a to co leczy Żołądek może doprowadzić do nagromadzenia wilgoci w Śledzionie. Dlatego ważne jest dążenie do zachowania równowagi między produktami osuszającymi i nawilżającymi. Dla jednych osób ważne będzie zachowanie umiaru w jedzeniu produktów nawilżających i stosowanie przypraw osuszających wilgoć, a dla innych osób kluczowe będzie zachowanie umiaru w jedzeniu potraw osuszających, czyli przede wszystkim pikantnych, ale także zbyt dużej ilości przypraw ziołowych oraz dbanie o nawilżenie Żołądka.
Jeśli objawy są głównie ze strony Śledziony używamy smaku gorzkiego i aromatycznego, ale dodajemy coś ze smaku słodkiego, aby ochronić żołądek. I odwrotnie, gdy używamy smaku słodkiego, aby leczyć Żołądek dodajemy coś aromatycznego, aby chronić Śledzionę.
Prosty przykład:
Gotując kawę z kardamonem dodajemy miód lub cukier, aby nie wysuszyć Żołądka.
Gotując kompot z owoców dodajemy kardamon, żeby zapobiec wytworzeniu wilgoci w Śledzionie.
Tradycyjna potrawa lecznicza, która świetnie radzi sobie z przywracaniem równowagi w narządach przemiany Ziemi to conghee, czyli długo gotowany kleik ryżowy.
Tradycyjnie conghee to rozgotowany kleik ryżowy, ale można przygotowywać go też z innych zbóż w zależności od działania, które chcemy uzyskać. W niektórych rejonach Chin kleik jaglany jest tym podstawowym, a nie ryżowy.
Conghee jako czysty kleik jest bazą. Można go pić solo albo pod koniec dodawać różne dodatki. W Chinach w barach czy restauracjach podają zwykle conghee samo, a do niego wybiera się dodatki: warzywa, fasolki, mięso, ryby czy krewetki.
Na czym polega moc congee?
Kleik ryżowy ma wszystkie zalety, które wynikają z jedzenia ryżu, czyli wzmacnia Środkowy Ogrzewacz, wzmacnia Śledzionę i harmonizuje Żołądek.
Dodatkowa zaleta conghee wynika z tego, ze gotujemy je długo i uzyskujemy konsystencję rozwodnionej zupy, której główną zaletą jest łatwość trawienia i przyswajania, toteż sprawia, ze conghee wspiera pracę zarówno Żołądka jak i jelit.
Ponieważ conghee gotujemy w dużej ilości wody potrawa to pomaga odżywić płyny w Żołądku i jelitach. Jest to bardzo ważny aspekt, ponieważ jak pisałam wyżej Żołądek ma tendencję do suchości, szczególnie u osób starszych, chorujących przewlekle i osób, które jedzą dużo pikantnych potraw.
Jak już wspominałam równowaga w elemencie Ziemi jest pewnym wyzwaniem, dlatego wielką zaletą conghee jest to, ze potrafi odżywić płyny Żołądka jednocześnie nie powodując wilgoci i śluzu w Śledzionie. A przy tym trawi się samo 🙂
Autor: Katarzyna Jaszczyk-Górska (dyplomowany dietetyk wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej)
Autor: goodiefoodie