CYKL TCM - Śniadanie jedz jak król  - Goodie Foodie

CYKL TCM – Śniadanie jedz jak król 

Śniadanie jedz jak król – to jedna z podstawowych zasad dietetyki wg medycyny chińskiej.

Rano układ pokarmowy najlepiej pracuje, między 7-9 Żołądek ma najwięcej energii w ciągu doby, tzw. maximum energetyczne. To dobry czas na pożywny posiłek i duża szansa, ze dużo z niego przyswoimy.

Gdy  Żołądek dostanie rano ciepły, wartościowy posiłek  jest to zastrzyk energii dla organizmu na cały dzień i pozwala to pozbyć się zgubnego nawyku podjadania między posiłkami. Wraz z upływem dnia posiłki powinny być coraz mniejsze, bo im bliżej wieczora tym mniej energii w układzie pokarmowym. 19-21 Żołądek ma swoje minimum energetyczne, wiec optymalnie byłoby zjeść lekką kolacje wcześniej i nie jeść już o tej porze.

Jakie jest optymalne śniadanie w kuchni Pięciu Przemian:

Dostosowane do pory roku

Chodzi o dostosowanie potraw do pór roku i potrzeb swojego organizmu, np. od tego jaka jest Twoja termika, czy łatwo marzniesz i nie lubisz zimnych pór roku czy raczej jest Ci zwykle ciepło, a może wręcz gorąco? Możesz poprawić swój komfort jedząc odpowiednio dobrane śniadanie lub zrównoważone termicznie.

A z termiką wiążą się też techniki gotowania – oprócz indywidualnych potrzeb uwzględniamy też specyfikę pór roku,  jesienią i zimą pieczenie, długie gotowanie, prażenie, gotowanie w szybkowarze są szczególnie zalecane, bo wzmacniają nasze Qi i Yang, wiosną i latem korzystniejsze są lżejsze techniki – krótkie gotowanie, gotowanie na parze, krótkie kiszonki i surowe rzodkwie jako dodatek.

Dostosowanie do pór roku manifestuje się także stosowaniem sezonowych warzyw i owoców.

Dobrze jest, gdy nasze śniadanie podążają za porami roku. Np. jeśli za oknem deszczowo i pochmurno lepsze będzie w takim dniu śniadanie wytrawne z kasza jaglana lub gryczaną i z użyciem aromatycznych przypraw, szczególnie rozmarynu. Wiele osób kojarzy z kuchnią pięciu przemian owsiankę. Owies jest bardzo cennym wzmacniającym i ogrzewającym  zbożem. Nie oznacza to jednak, ze długo gotowana owsianka z rozgrzewającymi przyprawami i pieczonymi owocami będzie dobrym śniadaniem dla każdego i przez cały okrągły rok. Nawet jeśli ktoś jada owsiankę cały rok może ona zmieniać się wraz z porami roku. Zimą można jeść długo gotowaną lub pieczoną owsiankę, latem krótko gotowaną z dodatkiem świeżych owoców, można tez latem dodawać np. płatki jęczmienne, które są chłodniejsze termicznie, a dodatkowo jęczmień potrafi wyprowadzać gorąco z ciała.

Zobacz także: co jesć po treningu wieczorem?

Dostosowane do konstytucji indywidualnej

Tu przydałyby się wskazówki od terapeuty TCM.  Jednak jedzenie urozmaiconych śniadań i uważna obserwacja swojego organizmu pozwolą Wam znaleźć to, co służy Ci najlepiej. Ważne jest tez uwzględnienie własnego stylu życia. Jeśli ktoś zwykle ma trudne poranki, nie ma dobrego humoru od razu na dzień dobry, a dodatkowo ma presję czasu związana z pracą czy może dodatkowo szykowaniem dzieci do szkoły, co sprawia, ze żołądek jest zaciśnięty, wtedy nie ma sensu jeść na siłę śniadania między 7-9. Zjedz je pózniej, w porze kiedy napięcie opadnie i możesz zadbać o spokój i komfort w czasie jedzenia. Gdy ciało jest w napięciu wówczas trawienie jest zablokowane, presja czasu jest bardzo częsta przyczyną zaburzeń trawienia. W takiej sytuacji warto zaczynać dzień od naparu relaksującego Qi.

Sycące na min 3 godziny

Jeśli po 1-2 godzinach po śniadaniu głód Ci doskwiera to znak, że śniadanie nie było dość pożywne. Dla jednych najważniejsze są węglowodany, dla innych tłuszcze albo białka. Trzeba empirycznie sprawdzić, które ze źródeł energii jest dla Was kluczowe.

Strawne

Powinno dawać przypływ energii i uczucie ciepła, ale nie gorąca i potów, i nie spadek energii i uczucie zimna. Nie powinno dawać dolegliwości trawiennych. Jeśli po śniadaniu pojawia się uczucie ociężałości, pełności w brzuchu czy inne objawy ze strony układu pokarmowego  to znak, że albo trzeba skorygować sposób przygotowania, doprawienia albo to , co zjedliśmy jest dla nas za ciężkie do strawienia.

Nie każdemu służy śniadanie na słodko, nie każdy dobrze trawi połączenie węglowodanów i białka, warto zwrócić uwagę też na ten aspekt.

U kobiet zależnie od fazy cyklu

Wiele kobiet czuje się ociężale przed miesiączką z tendencją do zatrzymywania wody. Wtedy śniadania na słodko nie będą optymalne, wersje wytrawne z przyprawami ziołowymi będą lżej strawne i pomogą poprawić samopoczucie i pozbyć się zatrzymywanej wody – w tym aspekcie pomocne są np.: kasza jaglana i jęczmienna prażone przed gotowaniem, kasza, gryczana, jałowiec, natka, glony, seler, fasolka adzuki.

Słodkie czy wytrawne?

Śniadania na słodko wiążą się z ryzykiem przesadzenia ze słodkością i niewystarczającym zbilansowaniem jej w potrawie przyprawami, a wtedy wytwarza się wilgoć i tłumi naszą energię Qi. I zamiast przypływu energii, odczujemy jej spadek i ociężałość. Wiele kobiet lubi śniadania na słodko, natomiast wielu nie sycą one na długo i wtedy pojawia się podjadanie. Podjadanie jest zgubne, osłabia Żołądek i jest jedna z ważnych przyczyn otyłości.

Śniadania w wersji wytrawnej są bardziej optymalne dla osób, które rano są ociężałe, ciężko im wstać i brak im energii, jedzą dużo słodyczy i mają do nich słabość. Także w czasie infekcji z dużą ilością śluzu, katarem, mokrym kaszlem słodkie śniadania nie wspierają procesu zdrowienia.

Do śniadań wytrawnych używamy ziół i przypraw trawiennych jak kolendra, kmin, kminek, listek ziele, trawa cytrynowa i szansa na ich strawienie, a zatem i przypływ energii po posiłku jest większa.

Na początku warto się bardziej zaangażować w temat śniadań, aby wypracować swój własny repertuar i móc później rozkoszować się królewskimi śniadaniami i dobrym samopoczuciem.

Autor: Katarzyna Jaszczyk-Górska (dyplomowany dietetyk wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej)

Kategorie:

Najnowsze artykuły:

alt

Dobre menu w diecie – dlaczego jest kluczem do sukcesu?

07.08.2023

alt

Dieta na obniżenie cholesterolu – co warto jeść?

19.09.2022

alt

Dieta w insulinooporności

19.09.2022

alt

Detoks w Tradycyjnej Medycynie Chinskiej czyli alternatywa dla diet owocowo-warzywnych i sokowych

11.08.2022

alt

Jak oczyścić organizm z toksyn? Na czym polega detoksykacja organizmu?

08.08.2022

1. Wybierz dietę

Dieta
Optymalna

Dieta Optymalna

Dieta Optymalna to dieta zrównoważona, która opiera się na ciepłych, lekkostrawnych posiłkach gotowanych zgodnie z porami roku i w oparciu o stare tradycje, w tym zasady Dietetyki według Tradycyjnej. Medycy Chińskiej.

2. Kalorie

icon
1400
  • 1400
  • 1800
  • 2000

3. Ilość

Wybierz dzienną ilość posiłków

3

4. Ilość dni

Wybierz ile dni

30

77 zł/d

77 zł/total