Cykl TCM - WIOSNA - Przebudzenie z zimowego snu - Goodie Foodie

Cykl TCM – WIOSNA – Przebudzenie z zimowego snu

Wiosna odpowiada przemianie Drzewa. Wiosną energia kieruje się w górę, dominującym czynnikiem klimatycznym jest wiatr, kolorem tej przemiany jest zielony, a odpowiadające jej narządy to Wątroba i Pęcherzyk Żółciowy.

 

Emocje związane z tymi narządami to gniew, złość, frustracja, niewyrażone, stłumione emocje.

 

Balast po zimie

 

Wiosną przyroda budzi się do życia, co przejawia się silną energią wznoszącą. Osoby, które żyją bliżej natury twierdzą, że wiosną będąc w lesie czy ogrodzie można usłyszeć tę budzącą się do życia energię!

Silny ruch energii w górę brzmi dobrze w dzisiejszych czasach, jednak nie zawsze znajduje to odzwierciedlenie w naszym samopoczuciu po zimie. Wielu z nas czuje się ociężałych i zmęczonych i nic nowego nie może się w nas obudzić, wręcz przeciwnie nie mamy na nic siły… Dodatkowo wiele osób cierpi z powodu kataru siennego. Katar sienny to m.in. wynik osłabionej odporności i zwiększonej wrażliwości niektórych osób na wiatr, który wiosną jest istotnym czynnikiem.

 

Zmęczenie i ociężałość to konsekwencje zimowej diety i stylu życia. Zima to czas Wielkiego Yin i nasze Yang jest wówczas schowane wewnątrz ciała, co oznacza że mamy wewnątrz dużo ciepła. Natomiast nasza powierzchnia jest nieustannie poddawana działaniu zimna i wiatru. Toteż wielu z nas wystraszonych zimowymi chłodami je więcej mięsa, pikantnych dań i pije rozgrzewające herbatki i alkohole. Jednym jest to bardziej potrzebne, innym mniej, a jeszcze innym ani trochę. Bo każdy z nas jest inny i każdemu co innego służy. Jedni lubią zimę, a inni nie znoszą, to są ważne informacje diagnostyczne. Nasza aktywność fizyczna jest często mniejsza zimą. Dodatkowym czynnikiem obciążającym organizm są powszechne późne i obfite kolacje. Wszystko to sprzyja wytworzeniu w ciele śluzu, który ulega zastojowi i przejawia się wiosną w postaci zmęczenia, ociężałości oraz zachorowań. Są one przejawem tego, że organizm próbuje się pozbyć „ odpadów” po zimie.

 

Dwa razy w roku – właśnie wiosną i jesienią – nasze organizmy mają naturalną skłonność do oczyszczenia, ale nie zawsze znajdują na to siłę, a my w zagonieniu nie zauważamy sygnałów płynących z ciała lub je ignorujemy, chyba że przejawią się z taką siłą, że musimy się im poddać i pochorować… Tak jak wspomniałam wyżej nie każdy organizm ma tyle siły, aby do tego doprowadzić. Dlatego warto wspomóc organizm w jego naturalnym dążeniu do oczyszczenia na wiosnę i zmienić na jakiś czas nasz sposób odżywiania na lżejszy i zmniejszyć ilości jedzenia na jakiś czas.

 

Warto w tym miejscu odwołać się do tradycji postu wielkanocnego. Nasi przodkowie mieli trochę łatwiej, bo na przednówku było na tyle mało zapasów jedzenia, że post był w jakimś sensie naturalnym etapem o tej porze roku. Uboga dieta w tym czasie jakże współgrała z małą obfitością w przyrodzie! My tymczasem żyjemy w czasach nieustannej obfitości jedzenia i tylko świadoma decyzja może nas skłonić do ograniczeń w konsumpcji – to zgodnie z powiedzeniem, że w dzisiejszych czasach przetrwają nie najsilniejsi, a najmądrzejsi…

Nareszcie wiosenna lekkość

Jednym z przejawów życia w zgodzie z porami roku jest dostosowanie do jej specyfiki naszego sposobu odżywiania.

Po cięższej  zimowej kuchni czas na lżejsze wiosenne potrawy:

  • gotujemy bez przykrycia i krócej

  • cześciej mieszamy potrawy w trakcie gotowania najlepiej drewnianą łyżką

  • częściej gotujemy na parze, blanszujemy

  • kroimy jak najmniej pozostawiając jak najbardziej naturalne kształty warzyw

  • staramy się kończyć gotowanie potraw w Przemianie Drzewa – to dla osób, które gotują wg 5 przemian

  • wprowadzamy następujące produkty: orkisz – ziarno, kasza, ryż basmati i pełnoziarnisty, kasza jaglana, jęczmienna, podpłomyki z mąki orkiszowej, zielone warzywa, warzywa usuwające gorąco z Wątroby i przewodu pokarmowego: seler, biała rzodkiew, grzyby, brokuł, ziemniaki, kapustę, fasolę Mung, świeże zioła, a jako dodatki: kiełki i gorzkie sałaty – rukolę, cykorię, radicchio oraz małe ilości smaku kwaśnego: żurek, kiszonki.

Autor: Katarzyna Jaszczyk-Górska (dyplomowany dietetyk wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej)

Kategorie:

Najnowsze artykuły:

alt

Dobre menu w diecie – dlaczego jest kluczem do sukcesu?

07.08.2023

alt

Dieta na obniżenie cholesterolu – co warto jeść?

19.09.2022

alt

Dieta w insulinooporności

19.09.2022

alt

Detoks w Tradycyjnej Medycynie Chinskiej czyli alternatywa dla diet owocowo-warzywnych i sokowych

11.08.2022

alt

Jak oczyścić organizm z toksyn? Na czym polega detoksykacja organizmu?

08.08.2022

1. Wybierz dietę

Dieta
Optymalna

Dieta Optymalna

Dieta Optymalna to dieta zrównoważona, która opiera się na ciepłych, lekkostrawnych posiłkach gotowanych zgodnie z porami roku i w oparciu o stare tradycje, w tym zasady Dietetyki według Tradycyjnej. Medycy Chińskiej.

2. Kalorie

icon
1400
  • 1400
  • 1800
  • 2000

3. Ilość

Wybierz dzienną ilość posiłków

3

4. Ilość dni

Wybierz ile dni

30

77 zł/d

77 zł/total