Dieta Bez Glutenu - Goodie Foodie
Bez Glutenu

Bez Glutenu

Bez Glutenu

Dostępne kaloryczności: 1400, 1800, 2000
Opcja: 5, 4, 3 posiłki

Bez zbóż, które w naturze zawierają gluten

Bez zbóż, które w naturze zawierają gluten

Mała ilość nabiału

Mała ilość nabiału

Bez wieprzowiny, ograniczona ilość czerwonego mięsa

Bez wieprzowiny, ograniczona ilość czerwonego mięsa

Bez białego cukru

Bez białego cukru

Poznaj naszą filozofię

Dieta Bez Glutenu  jest przeznaczona dla osób, które chcą wyeliminować z diety zboża, które w naturze zawierają gluten. Należy pamiętać, że nie korzystamy z produktów certyfikowanych jako bezglutenowe, tym samym dieta nie jest odpowiednia dla osób chorujących na celiakię.

 

Podobnie jak Dieta Optymalna jest to dieta zrównoważona, która opiera się na ciepłych, lekkostrawnych posiłkach gotowanych zgodnie z porami roku i w oparciu o stare tradycje, w tym zasady Dietetyki według Tradycyjnej Medycy Chińskiej.

 

 W diecie znajdziesz:

– zboża i pseudozboża z wyłączeniem tych, które w naturze zawierają gluten (grykę,  proso, różne odmiany ryżu: jaśminowy, basmati, brązowy, czerwony, czarny, komosę ryżową, amarantus),

– zagrodowy drób, kaczkę, gęś, niewielkie ilości wołowiny, cielęciny i jagnięciny, ryby (głównie morskie), jaja, tofu i tempeh, zdrowe nierafinowane tłuszcze,

-warzywa (rzadko surowe, częściej pieczone, gotowane na parze, grillowane, czy podane w formie kiszonki), rośliny strączkowe

-sezonowe owoce i dobre naturalne źródła cukru.

 Wiele z produktów, z których korzystamy zaliczana jest do tak zwanej super żywności (superfoods).

 

W naszych dietach znacząco ograniczamy ilość nabiału, szczególnie prostego, nie poddanego fermentacji, głównie ze względu na jego działanie śluzotwórcze. W naszych posiłkach znajdują się w umiarkowanych ilościach takie produkty jak regionalny ser koryciński, ser halloumi, bryndza czy przygotowywany przez nas od podstaw jogurt naturalny. Stawiamy też na produkty z mleka koziego i owczego, które są korzystniejsze dla zdrowia niż te z mleka krowiego.

 

Dieta Bez Glutenu nie zawiera mięsa wieprzowego i owoców morza, a także zredukowana jest ilość mięsa wołowego, cielęciny i jagnięciny.  Zdecydowanie częściej w diecie występuje lekkostrawne mięso drobiowe i ryby. Bardzo ważnym elementem Diety Bez Glutenu są wzmacniające zupy.

Bez zbóż, które w naturze zawierają gluten

Bez zbóż, które w naturze zawierają gluten

Mała ilość nabiału

Mała ilość nabiału

Bez wieprzowiny, ograniczona ilość czerwonego mięsa

Bez wieprzowiny, ograniczona ilość czerwonego mięsa

Bez białego cukru

Bez białego cukru

Poznaj naszą filozofię