Cykl TCM - ZIMA cz.II - Jak dbać o Nerki zimą? Od kuchni i nie tylko - Goodie Foodie

Cykl TCM – ZIMA cz.II – Jak dbać o Nerki zimą? Od kuchni i nie tylko

Wzmacnianie Nerek jest wyrazem dbałości o swoją witalność, odporność, poziom energii życiowej, odporności na stres i zachodzące wokół zmiany, długość życia.

Najlepiej jest wzmacniać Nerki łagodnie przez długi czas, a zima jest szczególnie ważnym czasem dla wzmacniania Nerek. Osoby, u których Nerki są osłabione mogą czuć się zimą gorzej.

Jeśli ktoś nie lubi zimy i czuje się gorzej o tej porze roku to jest informacja diagnostyczna odnośnie Nerek. Ponieważ zima jest czasem panowania Yin to nasze Yang chowa się w środku ciała, a wiec w środku ciała jest gorąco, oczywiście zależy to od zasobów Yang w ciele. Chcę tu podkreślić, że nie każdy potrzebuje zimą rozgrzewania. Osoby, które lubią zimę, dobrze się czują o tej porze roku i nie potrzebują bardzo ciepło się ubierać, powinny być ostrożne w używaniu pikantnych dań, alkoholu, dużych ilości mięsa, szczególnie smażonego, bo wtedy w ciele gromadzi się przez zimę dużo gorąca i gorącego śluzu.

Ważne jest także, aby uwzględniać zarówno aspekt Yang jak i Yin, bo one są nierozłączne. Nadmiar Yang może wypalić Yin, a nadmiar Yin może stłumić Yang. Gdy zbyt skupimy się na rozgrzewaniu, czyli wzmacnianiu Yang może dojść do wytworzenia gorąca i wyczerpania Płynów, Krwi i Yin. Gdy z kolei zbyt skupimy się na odżywianiu Yin może dojść do wytworzenia wilgoci i zablokowania przepływu Qi.

Ogólne zalecenie w zimowej kuchni jest takie, aby stosować techniki wzmacniające Qi i Yang, a należą do nich: pieczenie, prażenie, długie gotowanie, grilowanie, gotowanie w szybkowarze. To wzmacnia energię obronną ciała. Potrawy mocno rozgrzewające stosujemy wtedy, gdy czujemy się przemarznięci.

 

Jedzenie dla Yin i Yang

Osoby, u których aspekt Yang jest osłabiony gorzej radzą sobie z zimnem z zewnątrz, łatwo marzną i łatwiej się przeziębiają, a zima prawdopodobnie nie jest ich ulubioną porą roku. Ich zasoby Qi i Yang nie są wystarczające, aby chronić ciało przed zimnem.

Energia  obronna jest funkcją związaną z Yang i jest ściśle związana z Yang Nerek. Dla takich osób kluczowe jest, aby zimą przede wszystkim nie szkodzić Nerkom i unikać surowych produktów – owoców, sałat, sałatek na surowo, soków, jogurtów, twarogów, nadmiaru cukru i mąki, zielonej i czarnej  herbaty oraz kawy. Dieta powinna składać się wyłącznie z posiłków gotowanych jedzonych na ciepło i powinna zawierać małe ilości przypraw gorących smaku ostrego jak: chili, gwiazdki anyżu, imbir suszony, cynamon, goździki, curry, czosnek, cebula, por. Korzystne jest także jedzenie długo gotowanych rosołów i gotowanie lub pieczenie z dodatkiem alkoholu. Zalecane  produkty wzmacniające Yang Nerek to: jagnięcina, krewetki, owies, kasza gryczana, fenkuł, por, prażone orzechy włoskie i laskowe.

Dbając o Nerki trzeba mieć zawsze na uwadze oba aspekty – Yin i Yang, a także aspekt Jing, bo on wiąże się ze wzmacnianiem naszych najbardziej drogocennych zasobów, z kolei aspekt Qi dba o tzw. Dolne Bramy w ciele, czyli jakość przytrzymywania.

Yang to aspekt związany z ciepłem, metabolizmem, procesami w ciele, natomiast Yin i Jing wiążą się z aspektem materialnym, z substancją ciała. Z kolei Qi Nerek dba o to, aby nasze zawory dobrze pracowały, gdy Qi Nerek jest osłabione pojawiają się np. nocne wycieczki do toalety.

Produkty wzmacniające Jing w diecie to: czarny sezam, mak, orzechy włoskie i laskowe podprażone, owoce goji, jajka, quinoa, amarantus, masło, miód, kawior, mleczko pszczele, pyłek pszczeli, świeże mleko, olej z zarodków pszennych, olej makowy, rydzowy, sezamowy.

Produkty wzmacniające Yin Nerek to: kaczka, królik, łosoś, ostrygi, ośmiornica, czarne fasolki, czarna soczewica, królik, glony, czarny sezam, orzechy i migdały, oliwki, oleje tłoczone na zimno.

Natomiast Qi Nerek wzmacniają: żurawina świeża i suszona, prażone orzechy włoskie i laskowe, mocno przypieczone ziemniaki, inne owoce o smaku cierpkim: wiśnia, pigwa, jarzębina, tarnina, cytryniec chiński.

 

Zapobieganie jest podstawową zasadą w medycynie chińskiej toteż chciałabym wspomnieć na koniec o czynnikach, które osłabiają Nerki i których warto unikać:

  • strach, lęk, szok
  • nieadekwatne ubieranie się i niewystarczająca ochrona przed zimnem
  • jedzenie pozbawione Qi, czyli przetworzone, mrożone, napromieniowane, z mikrofali
  • jedzenie surowe i zimne
  • nadmiar kawy, czarnej i zielonej herbaty
  • nadmiar soli i białka zwierzęcego
  • brak równowagi między pracą, a odpoczynkiem
  • nocny styl życia, nocna praca
  • częste zmiany stref czasowych
  • nadmierne emocje typu Yang jak: złość, gniew
  • nadmiar napięcia w życiu codziennym
  • brak bliskości i czułości w związku

 

Natomiast to, co wspiera Nerki to:

  • ciepłe, gotowane jedzenie
  • umiar w jedzeniu słodyczy
  • wczesne chodzenie spać, szczególnie zimą
  • radość życia
  • rozwijanie swoich pasji
  • podchodzenie do życia z humorem, pozytywną natura
  • odrobina szaleństwa
  • bycie w dobrej i czułej relacji
  • zdrowa dawka samodyscypliny w życiu codziennym

 

Autor: Katarzyna Jaszczyk-Górska (dyplomowany dietetyk wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej)

Kategorie:

Najnowsze artykuły:

alt

Dobre menu w diecie – dlaczego jest kluczem do sukcesu?

07.08.2023

alt

Dieta na obniżenie cholesterolu – co warto jeść?

19.09.2022

alt

Dieta w insulinooporności

19.09.2022

alt

Detoks w Tradycyjnej Medycynie Chinskiej czyli alternatywa dla diet owocowo-warzywnych i sokowych

11.08.2022

alt

Jak oczyścić organizm z toksyn? Na czym polega detoksykacja organizmu?

08.08.2022