Blog

Przepis // Śniadaniowe awokado z jajkiem i domowym chlebem z ziaren
02.08.2019
Śniadaniowe awokado z jajkiem i domowym chlebem z ziaren
Składniki:
- awokado
- 4 pomidorki koktajlowe
- garść rukoli
- żółtko jaja kurzego z wolnego wybiegu
Krok po kroku:
Gotujemy jajko przez około 3 minuty tak aby żółtko nie było w pełni ścięte. Przekrajamy awokado na pół i usuwamy pestkę. Wyjmujemy miąższ i łyżką kroimy w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidory. Awokado wymieszane z pomidorkami cherry skrapiamy sokiem z cytryny, aby powstała masa nie ściemniała. Z wcześniej ugotowanego jajka wyjmujemy żółtko. Płynne żółtko i dodajmy do masy awokado i pomidorków cherry. Całość doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do wydrążonej wcześniej łupinki awokado i posypujemy świeżym szczypiorkiem i rukolą.
Awokado smakuje najpyszniej z naszym chlebem z ziaren…
Składniki:
- siemię lniane 60g
- pestki dyni 100g
- nasiona słonecznika 500g
- sól morska 1 g
- woda 0,5l
- olej rzepakowy tłoczony na zimno 60g
- miód pszczeli 40g
- płatki jaglane 30g
- jaja z wolnego wybiegu 2 szt
- sezam 20g
- bezglutenowa bułka tarta 40g
Krok po kroku:
Wszystkie suche składniki mielimy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę oraz jaja i wyrabiamy ciasto. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą bezglutenową. Przekładamy masę do formy i wkładamy do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 30 minut. Prosto i pysznie!
Autor: goodiefoodie