Przepis // Chleb z ziaren i chleb gryczany - Goodie Foodie

Przepis // Chleb z ziaren i chleb gryczany

Przepisy na domowy chleb z ziaren i chleb gryczany Goodie Foodie!

CHLEB Z ZIAREN

Składniki:

-siemię lniane 60g

-pestki dyni 100g

-nasiona słonecznika 500g

-sól morska 1 g

-woda 0,5l

-olej rzepakowy tłoczony na zimno 60g

-miód pszczeli 40g

-płatki jaglane 30g

-jaja 2 szt

-sezam 20g

-siemię lniane świeżo mielone 40g

 

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki mielimy na gładką masę. Następnie dodajemy wodę oraz jaja i wyrabiamy ciasto. Do nasmarowanej masłem formy, obsypanej bezglutenową bułką tartą przekładamy masę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut.

CHLEB GRYCZANY

Składniki:

-mąka gryczana 1 kg

-cukier trzcinowy łyżeczka

-drożdże 5 g

-łyżeczka soli

-litr wody ciepłej

-siemię lniane garść

 

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z cukrem, odrobiną ciepłej wody ( 0,1 l ) i garścią mąki ( 0,1 kg ) odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż urośnie. Zaczyn mieszamy z resztą składników ( mąka, woda, sól, siemię ) i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy aż urośnie. Blaszkę smarujemy masłem i posypujemy bezglutenowa bułką tartą. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej blaszki i znowu czekamy aż trochę urośnie. Pieczemy w 190 stopniach przez 40 minut.

Ile to kosztuje

2. Kalorie

icon
1400
  • 1400
  • 1800
  • 2100

3. Ilość

Wybierz dzienną ilość posiłków

3

4. Ilość dni

Wybierz ile dni

1

61 zł/d

61 zł/total

Zamów