Zdrowie zaczyna się w jelitach, czyli trochę o probiotykach - Goodie Foodie

Zdrowie zaczyna się w jelitach, czyli trochę o probiotykach

Przez żołądek do serca, a przez jelita do zdrowia

Urodzony w 460 roku p.n.e. Hipokrates – grecki lekarz, który zapracował na przydomek “ojca medycyny” – wysnuł tezę, że “śmierć zaczyna się w jelitach”. Stwierdzenie to jest dość dosadne, lecz rozwój medycyny potwierdził, że rzeczywiście wiele ze schorzeń wiąże swój początek z nieodpowiednio zbilansowaną dietą, spożywaniem niezdrowych produktów lub ze złą przemianą materii. Dlatego właśnie powinniśmy dużą wagę przykładać do dbania o nasz układ pokarmowy i jego sprawne funkcjonowanie. 

Bakterie nie zawsze złe

Jednym z istotnych elementów dbania o przemianę materii, jest dostarczanie organizmowi probiotyków. Z pewnością większości z Was obiło się o uszy, że mają one korzystny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego, ale jeśli nigdy nie zgłębiliście tematu, pora wytłumaczyć czym właściwie probiotyki są. 

Probiotyki to kultury dobrych bakterii, które kolonizują się w układzie pokarmowym (szczególnie w jelitach) i wspomagają odbudowę naturalnej flory bakteryjnej, często zaburzonej przez niezdrową dietę, stres, alkohol, palenie papierosów, przyjmowanie antybiotyków czy doustną antykoncepcję. Nazwa “probiotyk” pochodzi od greckich słów “pro” i “bios” i w dosłownym tłumaczeniu oznacza “dla życia”. Nazwa ta jest jak najbardziej słuszna, ponieważ lista benefitów, jakich dostarcza nam przyjmowanie probiotyków jest długa – wspomagają nasz układ odpornościowy, zapobiegają infekcjom, wspomagają trawienie, leczą stany zapalne przewodu pokarmowego oraz biegunki, pomagają obniżyć cholesterol, a nawet pomagają zwalczyć bakterie odporne na antybiotyki. A to dopiero początek!

Gdzie szukać naturalnych probiotyków?

Choć w aptekach nie brakuje probiotyków pod postacią tabletek, to znacznie prościej (i skuteczniej!) jest włączyć do diety kilka z produktów, które pełnią rolę naturalnych probiotyków. O jakich produktach mowa?

Kiszonki

Listę otwierają kiszonki, o których szerzej pisaliśmy już w poprzednim wpisie. Ważne jest jednak, by wybierać takie produkty, które przeszły naturalny proces fermentacji mlekowej. Należy zwrócić na to uwagę sięgając po produkty ze sklepowych półek i nie mylić kapusty kiszonej z kwaszoną – produkty “kwaszone” to bowiem produkty zakwaszane octem. Istotne jest także by spożywać kiszonki na surowo, gdyż w wersji przetworzonej i poddanej obróbce termicznej niestety nie będą już źródłem bakterii probiotycznych.

Jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko

Fermentowane produkty mleczne są nie tylko doskonałym źródłem probiotyków, ale też zachowują wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor czy potas. Charakteryzują się one również wysoką strawnością i warto sięgać po nie na przykład po spożyciu ciężkiego i tłustego posiłku. Wybierając produkty mleczne w sklepie również należy zwrócić uwagę na ich skład – powinny one zawierać jedynie mleko oraz żywe kultury bakterii. 

Zakwas buraczany

Zakwas z buraków to istny eliksir zdrowia – jest bogaty w probiotyki, a także jest źródłem witamin A, C, E, K i B6 oraz żelaza, sodu, potasu, magnezu, fosforu oraz kwasu foliowego. Pity codziennie nie tylko doskonale wzmocni naszą odporność, ale też pomoże utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, obniży cholesterol, poprawi koncentrację i korzystnie wpłynie na gospodarkę hormonalną u kobiet. 

Kwas chlebowy

Znany w Polsce od czasów Władysława Jagiełły sfermentowany napój z chleba żytniego lub razowego, początkowo wytwarzany w wiejskich chatach, wkrótce trafił na szlacheckie dwory. Już wtedy doceniano go za jego właściwości łagodzące dolegliwości trawienne, a do tego świetnie orzeźwiał i gasił pragnienie w upalne dni. Kwas chlebowy stanowi dobre źródło witamin C, E oraz witamin z grupy B, selenu, cynku a także, oczywiście, probiotyków. Oprócz korzystnego działania na układ pokarmowy oraz wzmocnienia odporności, kwas chlebowy redukuje również bóle mięśni, zapalenia stawów oraz pomaga unormować poziom cukru we krwi. 

… i inne

Spragnionych bardziej egzotycznych smaków namawiamy do sięgnięcia po kombuchę (sfermentowany napój z herbaty), rejuvelac (sfermentowany napój ze świeżych kiełków) oraz fermentowane produkty sojowe takie jak tempeh, miso czy sos sojowy, choć z tym ostatnim nie należy przesadzać, ze względu na dużą zawartość soli (warto także zwrócić uwagę na jego skład – im krótszy tym mniejsze prawdopodobieństwo, że znajdują się w nim sztuczne dodatki szkodliwe dla zdrowia). Wszystkie te produkty również dostarczą organizmowi dużych ilości bakterii probiotycznych, poprawią odporność oraz wpłyną korzystnie na mikroflorę jelitową. 

W jelitach zaczyna się zdrowie

Niech ta parafraza słów greckiego medyka, wspomnianego na początku artykułu będzie dla Was motywacją do tego, by z większą troską przyjrzeć się swojej diecie. Odpowiednie pokarmy potrafią naprawdę zrewolucjonizować nasze zdrowie i samopoczucie, wystarczy mądrze wybierać!

Kategorie:

Najnowsze artykuły:

alt

Dobre menu w diecie – dlaczego jest kluczem do sukcesu?

07.08.2023

alt

Dieta na obniżenie cholesterolu – co warto jeść?

19.09.2022

alt

Dieta w insulinooporności

19.09.2022

alt

Detoks w Tradycyjnej Medycynie Chinskiej czyli alternatywa dla diet owocowo-warzywnych i sokowych

11.08.2022

alt

Jak oczyścić organizm z toksyn? Na czym polega detoksykacja organizmu?

08.08.2022