Twórcy smaku

Lidia Sykulak

Pasjonatka zdrowego odżywiania i medycyny dalekiego wschodu. Wiele lat temu za głosem serca odeszła z korporacji i założyła naturalnie bezglutenowy catering dietetyczny. Miłośniczka tenisa i lekkiej atletyki – jej marzeniem jest wspierać młodych sportowców.

Nasza filozofia

W Goodie Foodie łączymy stare wschodnie tradycje z nowoczesną wiedzą o odżywianiu. Kluczem naszej filozofii jest bezkompromisowe podejście do jakości i konsekwencja. Bez zbędnych ulepszaczy, bez niepotrzebnych ozdobników – zamiast tego wysokiej jakości produkty i przemyślane połączenia. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że dzisiaj mamy klientów (czasami całe rodziny), którzy są z nami już wiele lat i ufają naszym decyzjom w kuchni.

Naturalnie <br>bez glutenu

Naturalnie
bez glutenu

Od pierwszej paczki, która już ponad 10 lat temu wyszła z naszej kuchni wszystkie nasze diety są naturalnie bezglutenowe. Najnowsze badania w ślad za starymi tradycjami dowodzą, że nasz organizm bardzo źle radzi sobie z trawieniem glutenu – białka zawartego w zbożach takich jak pszenica, jęczmień, żyto, owies, pszenżyto i kuskus, a także w większości produktów gotowych. Spożywając gluten niepotrzebnie obciążamy nasz system trawienny czymś, co z punktu widzenia wartości odżywczych jest zupełnie bezwartościowe.

Bez produktów przetworzonych

Bez produktów przetworzonych

Nic w naszej kuchni nie powstaje z pół-produktów. Sami pieczemy nasz firmowy bezglutenowy chleb gryczany, sami robimy jogurt naturalny z użyciem żywych kultur bakterii. Wszystkie sosy i dressingi powstają od podstaw w naszej kuchni. Nie dodajemy ulepszaczy smaku i konserwantów – nasze jedzenie jest smaczne i zdrowe z natury.

Zgodnie z porami roku

Zgodnie z porami roku

Idąc za myślą “nie jedz tego czego nie zjadłaby twoja prababka” staramy się dostosować menu do aktualnych pór roku – wykorzystując produkty sezonowe i regionalne. Uwielbiamy sezon na szparagi, kurki, owoce leśne i dynię, za to cały rok serwujemy na przykład regionalne sery korycińskie. W diecie na podwieczorek często znajdziecie smoothie i koktajle, ale z surowych warzyw i owoców korzystamy raczej w sezonie wiosna/lato – sezon jesień/zima to czas kiszonek, gotowanych owoców i pieczonych warzyw.

Bez cukru

Bez cukru

Cukier biały nigdy nie miał wstępu do naszej kuchni. Używamy natomiast nierafinowanego cukru trzcinowego, który powoli zastępujemy naturalnymi słodzikami takimi jak ksylitol i erytrytol. Używamy też syropu z agawy i naturalnych miodów.

Nasze wyjątkowe produkty

Łosoś Jurajski

Łosoś Jurajski

Nasz łosoś pochodzi z wyjątkowej hodowli w woj. zachodniopomorskim, gdzie łososie żyją w krystalicznie czystej wodzie geotermalnej. Proces produkcji jest wolny od antybiotyków, ponieważ w zamkniętym obiegu rybom nie zagrażają pasożyty. Łosoś karmiony jest naturalną paszą zawierającą białko zwierząt morskich.

Więcej...
Bezglutenowy chleb gryczany

Bezglutenowy chleb gryczany

Od lat pieczemy sami nasz bezglutenowy chleb z mąki gryczanej. Smakuje i pachnie cudownie (szczególnie po podgrzaniu w tosterze) – w przeciwieństwie do wielu dostępnych na rynku bezglutenowych chlebów, które smakują i wyglądają jak pożywienie dla kosmonauty.

Więcej...
Sery korycińskie

Sery korycińskie

Sery korycińskie uwielbiamy w każdej odsłonie – z czarnuszką, z ziołami, z czosnkiem, z oliwkami…  Najczęściej występują u nas na śniadanie – dokładamy je do chleba lub jako farsz do naleśników.

Więcej...
Bezglutenowe desery

Bezglutenowe desery

Nasze desery popisowe to bezglutenowa szarlotka z mąki kokosowej, sernik bez mąki i absolutnie obłędne mini-babeczki z gorzkiej czekolady w wiśnią. Czasem chcemy Wam umilić dzień i dokładamy je na podwieczorek. Można je też od nas zamawiać oddzielnie.

Więcej...
Domowe koktajle

Domowe koktajle

Do diet dokładany robione przez nas koktajle warzywne i owocowe. Naszym hitem jest koktail bananowo-brzoskwiniowy z miętą i szpinakiem na mleku kokosowym i białkowy koktajl czekoladowy z mielonymi bakaliami na mleku ryżowym.

 

Więcej...
Musy z owoców

Musy z owoców

W diecie na podwieczorek często znajdziecie owocowe musy – ze śliwki, rabarbaru, owoców leśnych… Mniam!

Więcej...
Pierogi z mąki gryczanej

Pierogi z mąki gryczanej

Da się? Da się! Nasze pierogi z mąki gryczanej są zdrowe i pyszne. Najchętniej do środka wsadzamy pyszny farsz z kaczki i polewamy sosem z żurawiny. W sezonie świątecznym można je u nas kupić niezależnie od diety.

Więcej...