
Nasza filozofia
W Goodie Foodie łączymy stare wschodnie tradycje z nowoczesną wiedzą o odżywianiu, dlatego bierzemy pod uwagę także energetyczne właściwości jedzenia. Tradycyjna medycyna chińska (TCM) od zawsze była dla nas ogromną inspiracją. Teraz idziemy o krok dalej. A to wszystko we współpracy z Katarzyną Jaszczyk-Górską, dyplomowaną dietetyczką wg TCM. Będziemy coraz bardziej zagłębiać się w tajniki TCM, które od wieków stanowią ogromne źródło wiedzy m.in. na temat profilaktyki zdrowia i odporności. Jej podłoże stanowią zdrowe nawyki, dobra dieta i sposób życia, zależny od sezonowych zmian zachodzących w przyrodzie.
Kluczem naszej filozofii jest też bezkompromisowe podejście do jakości i konsekwencja. Bez zbędnych ulepszaczy, bez niepotrzebnych ozdobników – zamiast tego wysokiej jakości produkty i przemyślane połączenia. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że dzisiaj mamy klientów (czasami całe rodziny), którzy są z nami już wiele lat i ufają naszym decyzjom w kuchni.
Bez pszenicy
Od pierwszej paczki, która już 10 lat temu wyszła z naszej kuchni wszystkie nasze diety nie zawierały zbóż zawierających gluten. I taka opcja będzie nadal dostępna bez konieczności ponoszenia żadnych dodatkowych opłat. W duchu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej postanowiliśmy jednak wprowadzić do naszego standardowego menu takie zboża jak: żyto, owies, jęczmień i orkisz. Ziarna zbóż są jednym z podstawowych składników w diecie i istotne jest, aby menu było pod tym względem urozmaicone. Szczególnie w diecie wegetariańskiej ważne jest, aby były w niej obecne różne zboża, a przede wszystkim te, które są źrodłem Qi, energii życiowej i jednocześnie mają działanie odżywcze jak owies i orkisz. Jest to istotne, aby dieta była kompletna i aby równoważyć pod względem energetycznym brak mięsa i ryb w diecie.
Nabiał poddany fermentacji
W naszych dietach staramy się znacząco ograniczyć ilość nabiału, szczególnie prostego, nie poddanego fermentacji, głównie ze względu na jego działanie wilgocio i śluzotwórcze. W naszych posiłkach znajdują się w umiarkowanych ilościach takie produkty jak regionalny ser koryciński, ser halloumi, bryndza czy przygotowywany przez nas od podstaw jogurt naturalny. Stawiamy też na produkty z mleka koziego i owczego, które są korzystniejsze dla zdrowia niż te z mleka krowiego. Jeśli jednak zależy Ci na całkowitym wyeliminowaniu nabiału (za wyjątkiem masła), masz taką bezpłatną możliwość.
Bez produktów przetworzonych
Nic w naszej kuchni nie powstaje z pół-produktów. Sami pieczemy nasz firmowy chleb gryczany i chleb z ziaren, sami robimy jogurt naturalny z użyciem żywych kultur bakterii. Wszystkie sosy i dressingi powstają od podstaw w naszej kuchni. Nie dodajemy ulepszaczy smaku i konserwantów – nasze jedzenie jest smaczne i zdrowe z natury.
Zgodnie z porami roku
Idąc za myślą “nie jedz tego czego nie zjadłaby twoja prababka” staramy się dostosować menu do aktualnych pór roku – wykorzystując produkty sezonowe i regionalne. Produkty świeże i sezonowe zawierają najwięcej Qi, energii życiowej. W danej porze roku Natura podsuwa nam produkty, które są w tym czasie potrzebne. Jesienią takimi produktami są m.in.: dynia, grzyby, śliwki, gruszki, biała rzodkiew, kapusty.
Odpowiednie techniki gotowania
Podstawą naszego menu są dania gotowane, pieczone, duszone czy grillowane i przyprawy wspierające trawienie. W naszym menu proponujemy ograniczoną ilość dań surowych, sałatek czy modnych obecnie smoothie. Wynika to z naszego zaufania do mądrości medycyny chińskiej. Gotowane jedzenie jest najbardziej przyjazne dla układu pokarmowego, który najlepiej pracuje w temperaturze ciała. Surowe pokarmy wymagają większego nakładu energii, którym nie każdy dysponuje, a więc są one trudne do strawienia dla większości osób. Dobre trawienie to dobre samopoczucie, zdrowie i odporność, i te jakości są dla nas najważniejsze w opracowywaniu menu. Mając to na uwadze w naszych potrawach używamy także przypraw wspierających trawienie oraz zioła.
Wzmacniające zupy
W naszej diecie zupy mają duże znaczenie. W dietetyce wg TCM zupa jest podstawowym daniem leczniczym. Zupy mają wiele zalet, przede wszystko są lekkostrawne, nie obciążają wiec układu pokarmowego, a tym samym są dobrym źródłem pozyskania energii z pożywienia i składników odżywczych, wspaniale odżywiają też płyny ciała.
Z wyjątkiem rosołu wszystkie nasze zupy są warzywne, co sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Długo gotowane zupy zwane zupami mocy mają działanie silnie wzmacniające, bo długie gotowanie transformuje materię w energię. Zupa jest idealna jako pierwszy i ostatni posiłek. Rano na śniadanie wspaniałe rozgrzewa układ pokarmowy i przygotowuje go do pracy, natomiast na kolacje jest lekkim, nie obciążającym układu trawiennego posiłkiem. Wieczorem trawienie jest najsłabsze, więc zupa na kolacje zapobiega gromadzeniu się złogów i toksyn, przybieraniu na wadze i wpływa korzystnie na sen. Natomiast rano na śniadanie jest jak zastrzyk energii na cały dzień.
Bez
białego
cukru
Biały cukier nigdy nie miał wstępu do naszej kuchni! Używamy natomiast erytrytolu, nierafinowanego cukru trzcinowego oraz syropu z agawy i naturalnych miodów.
Ograniczona ilość czerwonego mięsa i owoców morza
W naszym menu obecne są zróżnicowane rodzaje mięsa i ryb. Z punktu widzenia TCM są to produkty najbardziej wzmacniające i odżywcze. Ze względu na to, ze każdy rodzaj mięsa czy ryb ma inne działanie termiczne i odżywcze oraz działa na inne narządy w ciele nasze menu jest pod tym względem urozmaicone. Jednocześnie ilość mięsa i ryb w diecie jest zrównoważona warzywami oraz roślinami strączkowymi. Dodatkowo ograniczyliśmy ilość czerwonego mięsa, a wieprzowina i owoce morza pojawiają się wyłącznie w diecie Samuraja i w dietach Sportowych, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białka i tłuszcze.
Kim jesteśmy?
Lidka Sykulak
Pasjonatka zdrowego odżywiania i medycyny dalekiego wschodu. Wiele lat temu za głosem serca odeszła z korporacji i założyła jeden z pierwszych cateringów dietetycznych na polskim rynku. Miłośniczka tenisa i lekkiej atletyki – jej marzeniem jest wspierać młodych sportowców.
