Zdrowy catering dietetyczny Goodie Foodie ǀ O Nas ǀ Warszawa

Nasza filozofia

W Goodie Foodie łączymy stare wschodnie tradycje z nowoczesną wiedzą o odżywianiu, dlatego bierzemy pod uwagę także energetyczne właściwości jedzenia. Tradycyjna medycyna chińska (TCM) od zawsze była dla nas ogromną inspiracją. Teraz idziemy o krok dalej. A to wszystko we współpracy z Katarzyną Jaszczyk-Górską, dyplomowaną dietetyczką wg TCM. Będziemy coraz bardziej zagłębiać się w tajniki TCM, które od wieków stanowią ogromne źródło wiedzy m.in. na temat profilaktyki zdrowia i odporności. Jej podłoże stanowią zdrowe nawyki, dobra dieta i sposób życia, zależny od sezonowych zmian zachodzących w przyrodzie.

 

Kluczem naszej filozofii jest też bezkompromisowe podejście do jakości i konsekwencja. Bez zbędnych ulepszaczy, bez niepotrzebnych ozdobników – zamiast tego wysokiej jakości produkty i przemyślane połączenia. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że dzisiaj mamy klientów (czasami całe rodziny), którzy są z nami już wiele lat i ufają naszym decyzjom w kuchni.

Bez pszenicy

Bez pszenicy

Od pierwszej paczki, która już 10 lat temu wyszła z naszej kuchni wszystkie nasze diety nie zawierały zbóż zawierających gluten. I taka opcja będzie nadal dostępna bez konieczności ponoszenia żadnych dodatkowych opłat. W duchu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej postanowiliśmy jednak wprowadzić do naszego standardowego menu takie zboża jak: żyto, owies, jęczmień i orkisz. Ziarna zbóż są jednym z podstawowych składników w diecie i istotne jest, aby menu było pod tym względem urozmaicone. Szczególnie w diecie wegetariańskiej ważne jest, aby były w niej obecne różne zboża, a przede wszystkim te, które są źrodłem Qi, energii życiowej i jednocześnie mają działanie odżywcze jak owies i orkisz. Jest to istotne, aby dieta była kompletna i aby równoważyć pod względem energetycznym brak mięsa i ryb w diecie.

Nabiał poddany fermentacji

Nabiał poddany fermentacji

W naszych dietach staramy się znacząco ograniczyć ilość nabiału, szczególnie prostego, nie poddanego fermentacji, głównie ze względu na jego działanie wilgocio i śluzotwórcze. W naszych posiłkach znajdują się w umiarkowanych ilościach takie produkty jak regionalny ser koryciński, ser halloumi, bryndza czy przygotowywany przez nas od podstaw jogurt naturalny. Stawiamy też na produkty z mleka koziego i owczego, które są korzystniejsze dla zdrowia niż te z mleka krowiego. Jeśli jednak zależy Ci na całkowitym wyeliminowaniu nabiału (za wyjątkiem masła), masz taką bezpłatną możliwość.

Bez produktów przetworzonych

Bez produktów przetworzonych

Nic w naszej kuchni nie powstaje z pół-produktów. Sami pieczemy nasz firmowy chleb gryczany i chleb z ziaren, sami robimy jogurt naturalny z użyciem żywych kultur bakterii. Wszystkie sosy i dressingi powstają od podstaw w naszej kuchni. Nie dodajemy ulepszaczy smaku i konserwantów – nasze jedzenie jest smaczne i zdrowe z natury.

Zgodnie z porami roku

Zgodnie z porami roku

Idąc za myślą “nie jedz tego czego nie zjadłaby twoja prababka” staramy się dostosować menu do aktualnych pór roku – wykorzystując produkty sezonowe i regionalne. Produkty świeże i sezonowe zawierają najwięcej Qi, energii życiowej. W danej porze roku Natura podsuwa nam produkty, które są w tym czasie potrzebne. Jesienią takimi produktami są m.in.: dynia, grzyby, śliwki, gruszki, biała rzodkiew, kapusty.

Odpowiednie techniki gotowania

Odpowiednie techniki gotowania

Podstawą naszego menu są dania gotowane, pieczone, duszone czy grillowane i przyprawy wspierające trawienie. W naszym menu proponujemy ograniczoną ilość dań surowych, sałatek czy modnych obecnie smoothie. Wynika to z naszego zaufania do mądrości medycyny chińskiej. Gotowane jedzenie jest najbardziej przyjazne dla układu pokarmowego, który najlepiej pracuje w temperaturze ciała. Surowe pokarmy wymagają większego nakładu energii, którym nie każdy dysponuje, a więc są one trudne do strawienia dla większości osób. Dobre trawienie to dobre samopoczucie, zdrowie i odporność, i te jakości są dla nas najważniejsze w opracowywaniu menu. Mając to na uwadze w naszych potrawach używamy także przypraw wspierających trawienie oraz zioła.

Wzmacniające zupy

Wzmacniające zupy

W naszej diecie zupy mają duże znaczenie. W dietetyce wg TCM zupa jest podstawowym daniem leczniczym. Zupy mają wiele zalet, przede wszystko są lekkostrawne, nie obciążają wiec układu pokarmowego, a tym samym są dobrym źródłem pozyskania energii z pożywienia i składników odżywczych, wspaniale odżywiają też płyny ciała.

Z wyjątkiem rosołu wszystkie nasze zupy są warzywne, co sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Długo gotowane zupy zwane zupami mocy mają działanie silnie wzmacniające, bo długie gotowanie transformuje materię w energię. Zupa jest idealna jako pierwszy i ostatni posiłek. Rano na śniadanie wspaniałe rozgrzewa układ pokarmowy i przygotowuje go do pracy, natomiast na kolacje jest lekkim, nie obciążającym układu trawiennego posiłkiem. Wieczorem trawienie jest najsłabsze, więc zupa na kolacje zapobiega gromadzeniu się złogów i toksyn, przybieraniu na wadze i wpływa korzystnie na sen. Natomiast rano na śniadanie jest jak zastrzyk energii na cały dzień.

Bez<br>białego<br>cukru

Bez
białego
cukru

Biały cukier nigdy nie miał wstępu do naszej kuchni! Używamy natomiast erytrytolu, nierafinowanego cukru trzcinowego oraz syropu z agawy i naturalnych miodów.

Ograniczona ilość czerwonego mięsa i owoców morza

Ograniczona ilość czerwonego mięsa i owoców morza

W naszym menu obecne są zróżnicowane rodzaje mięsa i ryb. Z punktu widzenia TCM są to produkty najbardziej wzmacniające i odżywcze. Ze względu na to, ze każdy rodzaj mięsa czy ryb ma inne działanie termiczne i odżywcze oraz działa na inne narządy w ciele nasze menu jest pod tym względem urozmaicone. Jednocześnie ilość mięsa i ryb w diecie jest zrównoważona warzywami oraz roślinami strączkowymi. Dodatkowo ograniczyliśmy ilość czerwonego mięsa, a wieprzowina i owoce morza pojawiają się wyłącznie w diecie Samuraja i w dietach Sportowych, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białka i tłuszcze.

 

Kim jesteśmy?

Lidka Sykulak

Pasjonatka zdrowego odżywiania i medycyny dalekiego wschodu. Wiele lat temu za głosem serca odeszła z korporacji i założyła jeden z pierwszych cateringów dietetycznych na polskim rynku. Miłośniczka tenisa i lekkiej atletyki – jej marzeniem jest wspierać młodych sportowców.

Co znajdziesz w naszych pudełkach?

Spring rollsy z warzywami, mango i zielonym pesto z sosem orientalnym

Spring rollsy z warzywami, mango i zielonym pesto z sosem orientalnym

Sernik z matchy na biszkopcie bezglutenowym z pistacjami

Sernik z matchy na biszkopcie bezglutenowym z pistacjami

Pieczone udko z indyka z komosą ryżową z groszkiem i granatem

Pieczone udko z indyka z komosą ryżową z groszkiem i granatem

Jajka w pomidorach z papryką, kiełkami fasoli mung i kolendrą z domowych chlebem gryczanym

Jajka w pomidorach z papryką, kiełkami fasoli mung i kolendrą z domowych chlebem gryczanym

Buraczane naleśniki z pastą z awokado i ricotty, owocami kaparowca, pomidorkami i roszponką

Buraczane naleśniki z pastą z awokado i ricotty, owocami kaparowca, pomidorkami i roszponką

Migdałowa owsianka z karmelem daktylowym i malinami

Migdałowa owsianka z karmelem daktylowym i malinami

Łosoś jurajski w nori w sosie teriyaki z domową kimchi i czerwonym ryżem

Łosoś jurajski w nori w sosie teriyaki z domową kimchi i czerwonym ryżem

Dyniowe Love

Dyniowe Love

Conghee na słodko z daktylami i cynamonem

Conghee na słodko z daktylami i cynamonem