Co sprawia, że jesteśmy wyjątkowi?
Bez pszenicy
Dieta bezpszeniczna, oparta w ponad 95% o naturalnie bezglutenowe zboża to nasza specjalność od początku istnienia firmy, od pierwszej paczki, czyli od 11 lat.
Genetycznie zmutowana, pozbawiona wartości odżywczych pszenica ma niestety niewiele wspólnego z tą spożywaną przez naszych pradziadków. Chociaż przez długi czas wszystkie nasze diety były w 100% naturalnie bezglutenowe ,w duchu starych tradycji (między innymi Tradycyjnej Medycyny Chińskiej) postanowiliśmy wprowadzić do naszego standardowego menu takie wartościowe zboża jak: owies, jęczmień, żyto i orkisz przede wszystkim w postaci mąk i kasz. Ziarna zbóż są jednym z podstawowych składników w diecie i istotne jest, aby menu było pod tym względem urozmaicone. Szczególnie w diecie wegetariańskiej ważne jest, aby były w niej obecne różne zboża, a przede wszystkim te, które są źródłem Qi, energii życiowej i jednocześnie mają działanie odżywcze jak owies i orkisz. Zboża są istotne, aby dieta wegetariańska była kompletna i aby równoważyć pod względem energetycznym brak mięsa i ryb w tej diecie. Opcje bezglutenowe są nadal dostępne w naszej ofercie. Zaznaczamy jednak, że nie korzystamy z produktów certyfikowanych jako bezglutenowe. [simple-sitemap-group]
Mała ilość nabiału
W naszych dietach staramy się znacząco ograniczyć ilość nabiału, szczególnie prostego, nie poddanego fermentacji, głównie ze względu na jego działanie śluzotwórcze.
W naszych posiłkach znajdują się w umiarkowanych ilościach takie produkty jak regionalny ser koryciński, ser halloumi, bryndza czy przygotowywany przez nas od podstaw jogurt naturalny, będący źródłem pożytecznych bakterii. Stawiamy też na produkty z mleka koziego i owczego, które są korzystniejsze dla zdrowia niż te z mleka krowiego. Jeśli jednak zależy Ci na całkowitym wyeliminowaniu nabiału (za wyjątkiem masła), znajdziesz w naszej ofercie opcje bez nabiału.
Bez produktów przetworzonych
Nic w naszej kuchni nie powstaje z pół-produktów.
Sami pieczemy nasz firmowy chleb gryczany, orkiszowy i chleb z ziaren, sami robimy jogurt naturalny z użyciem żywych kultur bakterii. Wszystkie sosy i dressingi powstają od podstaw w naszej kuchni. Nie dodajemy ulepszaczy smaku i konserwantów – nasze jedzenie jest smaczne i zdrowe z natury.
Zgodnie z porami roku
Idąc za myślą “nie jedz tego czego nie zjadłaby twoja prababka” staramy się dostosować menu do aktualnych pór roku – wykorzystując produkty sezonowe i regionalne.
Produkty świeże i sezonowe zawierają najwięcej Qi, energii życiowej. W danej porze roku natura podsuwa nam produkty, które są w tym czasie potrzebne.
Odpowiednie techniki gotowania
Podstawą naszego menu są dania gotowane, pieczone, duszone czy grillowane i przyprawy wspierające trawienie.
W naszym menu proponujemy ograniczoną ilość dań surowych i sałatek. Wynika to z naszego zaufania do mądrości medycyny chińskiej. Gotowane jedzenie jest najbardziej przyjazne dla układu pokarmowego, który najlepiej pracuje w temperaturze ciała. Surowe pokarmy wymagają większego nakładu energii, którym nie każdy dysponuje, a więc są one trudne do strawienia dla większości osób. Dobre trawienie to dobre samopoczucie, zdrowie i odporność, i te jakości są dla nas najważniejsze w opracowywaniu menu. Mając to na uwadze w naszych potrawach używamy także przypraw wspierających trawienie oraz odpowiednie zioła.
Wzmacniające zupy
W naszej diecie zupy mają duże znaczenie. W dietetyce wg TCM zupa jest podstawowym daniem leczniczym. Zupy mają wiele zalet, przede wszystko są lekkostrawne, nie obciążają więc układu pokarmowego, a tym samym są dobrym źródłem pozyskania energii z pożywienia i składników odżywczych, wspaniale odżywiają też płyny ciała.
Z wyjątkiem rosołu wszystkie nasze zupy są warzywne, co sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Długo gotowane zupy zwane zupami mocy mają działanie silnie wzmacniające, bo długie gotowanie transformuje materię w energię. Zupa jest idealna zarówno jako pierwszy jak i ostatni posiłek. Rano na śniadanie wspaniałe rozgrzewa układ pokarmowy i przygotowuje go do pracy, natomiast na kolacje jest lekkim, nie obciążającym układu trawiennego posiłkiem. Wieczorem trawienie jest najsłabsze, więc zupa na kolację zapobiega gromadzeniu się złogów i toksyn, przybieraniu na wadze i wpływa korzystnie na sen. Natomiast rano na śniadanie jest jak zastrzyk energii na cały dzień.
Bez
białego
cukru
Biały cukier nigdy nie miał wstępu do naszej kuchni! Używamy natomiast erytrytolu, ksylitolu, nierafinowanego cukru trzcinowego oraz syropu z agawy i naturalnych miodów. Są w naszej ofercie diety, w których używamy wyłącznie erytrytolu i ksylitolu.
Używamy natomiast erytrytolu, ksylitolu, nierafinowanego cukru trzcinowego oraz syropu z agawy i naturalnych miodów. Są w naszej ofercie diety, w których używamy wyłącznie erytrytolu i ksylitolu.
Bez wieprzowiny, ograniczona ilość czerwonego mięsa i owoców morza
Ze względu na to, że każdy rodzaj mięsa czy ryb ma inne działanie termiczne i odżywcze oraz działa na inne narządy w ciele nasze menu jest pod tym względem urozmaicone.
Postawiliśmy na te najbardziej wzmacniające i odżywcze. Jednocześnie ilość mięsa i ryb w diecie jest zrównoważona warzywami oraz roślinami strączkowymi. Znacząco ograniczyliśmy ilość czerwonego mięsa, a wieprzowina i owoce morza pojawiają się wyłącznie w diecie Niskowęglowodanowej i Sportowej, ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na białka i tłuszcze.
Nasza filozofia
W Goodie Foodie łączymy stare tradycje z nowoczesną wiedzą o odżywianiu, dlatego bierzemy pod uwagę także energetyczne właściwości jedzenia. Naszą ogromną inspiracją od zawsze była Tradycyjna medycyna chińska (TCM), ale także inne, w tym nasze, lokalne stare tradycje związane z odżywianiem. Będziemy coraz bardziej zagłębiać się w ich tajniki, które od wieków stanowią ogromne źródło wiedzy m.in. na temat profilaktyki zdrowia i odporności. Jej podłoże stanowią zdrowe nawyki, dobra dieta i sposób życia, zależny od sezonowych zmian zachodzących w przyrodzie.
Kluczem naszej filozofii jest też bezkompromisowe podejście do jakości i konsekwencja. Bez zbędnych ulepszaczy, bez niepotrzebnych ozdobników – zamiast tego wysokiej jakości produkty i przemyślane połączenia. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że dzisiaj mamy klientów (czasami całe rodziny), którzy są z nami już wiele lat i ufają naszym decyzjom w kuchni. Ponad jedna trzecia naszych klientów trafia do nas z polecenia.