Czym zastąpić cukier? - Goodie Foodie

Czym zastąpić cukier?

Cukier nie krzepi! – sprawdź co wybrać zamiast niego

Słodki smak, będący jednym z podstawowych pięciu smaków odczuwanych przez człowieka, kojarzy się nam najprzyjemniej. Ciekawostką jest jednak fakt, że jest on dużo trudniejszy do wykrycia, niż np. smak gorzki. Wszystko to za sprawą ewolucji – w czasach naszych przodków, gdy jedzenie pozyskiwane było między innymi przez zbieractwo, gorzki smak był sygnałem “Uwaga! Trujące!”, tymczasem produkty bogate w cukry stanowiły źródło energii niezbędnej do przetrwania. I choć wiele się od tamtego czasu zmieniło, to ludzka potrzeba sięgania po produkty zawierające cukier została z nami do dziś.

Czym właściwie jest cukier?

Cukier (nie mylić z cukrami, których definicja jest nieco szersza) to potoczna nazwa sacharozy, czyli słodkiego produktu otrzymywanego w procesie rafinacji, przeznaczonego do słodzenia. Uzyskuje się go zwykle z trzciny cukrowej lub buraka. Historia cukru jest niezwykle długa, bo sięga aż 8000 roku p.n.e, kiedy to prawdopodobnie w Nowej Gwinei powstały pierwsze plantacje trzciny cukrowej. W 3000 roku p.n.e. w Indiach zaczęto używać cukru jako zamiennika dla miodu. Z Indii, a konkretniej ze staroindyjskiego sanskrytu wywodzi się też sama nazwa – słowo śarkarā z którego później powstało słowo cukier w dosłownym tłumaczeniu oznacza ziarno piasku.

Przez tysiąclecia ludzkość na całym świecie raczyła się tym słodkim specyfikiem pod najróżniejszymi postaciami, jednocześnie ignorując wiele zgubnych skutków dla zdrowia, jakie to ze sobą niosło. A lista ta jest długa – próchnica, nadwaga, nadciśnienie, cukrzyca, choroby serca, demencja… Nadmierne spożycie cukru może prowadzić też do częstszych infekcji, osłabienia organizmu czy nawet depresji! A to dopiero początek, bo o negatywnym wpływie cukru na zdrowie można by mówić naprawdę długo. Dziś, gdy znacznie wzrosła nasza świadomość na temat spożywanych produktów, cukier jest na cenzurowanym i coraz chętniej rezygnujemy z jego spożycia lub sięgamy po zamienniki.

Czym zastąpić cukier?

Potencjalnych zamienników białego cukru nie brakuje, jednak ich wybór nie zawsze jest łatwy i oczywisty. Na temat niektórych ze słodzików takich jak np. aspartam do dziś toczą się dyskusje, czy aby na pewno są bezpieczne dla naszego zdrowia, a zdania wśród naukowców są podzielone. W przypadku niektórych schorzeń jak np. cukrzyca czy insulinooporność, oprócz białego cukru należy zrezygnować ze spożycia również innych produktów zawierających cukry proste. Dlatego wybór zamiennika białego cukru to mocno indywidualna sprawa. Jeśli jednak zastanawiacie się co macie do wyboru, przedstawiamy kilka z najpopularniejszych wyborów:

MIÓD

Miód na tej liście jest najbardziej oczywisty i znany chyba wszystkim. Choć ma więcej kalorii niż cukier spożywczy, to zawiera enzymy, minerały, witaminy z grupy B, garbniki czy kwasy organiczne. Nie bez powodu o prozdrowotnych właściwościach miodu słyszymy już od dziecka.

KSYLITOL

Jest to pozyskiwany z brzozy naturalny cukier. Nie tylko zawiera około 40% mniej kalorii, ale także wzmacnia nasz układ odpornościowy, ma właściwości opóźniające starzenie, działa przeciwbakteryjnie oraz zwiększa przyswajanie wapnia, dlatego szczególnie polecany jest osobom z osteoporozą. Ksylitol należy jednak wprowadzać do diety stopniowo, ponieważ ma on właściwości przeczyszczające, a także nie spożywać go za dużo – rekomendowana dawka to maksymalnie około 3 łyżeczek dziennie.

STEWIA

Ta południowo-amerykańska roślina dostępna jest pod postacią świeżych lub suszonych liści (często sproszkowanych), a jej ekstrakt można kupić w formie białego proszku przypominającego cukier lub tabletek. Warto jednak nadmienić, że w wersji przetworzonej (czyli pod postacią proszku lub tabletek) pozbawiona jest cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B i C, magnez, chrom, wapń, potas, cynk, żelazo czy selen, dlatego lepiej wybierać susz lub wyhodować własną roślinkę w doniczce. Stewia wykorzystywana jest w medycynie naturalnej jako środek bakteriobójczy, moczopędny oraz wzmacniający. Jej niewątpliwym atutem jest to, że praktycznie nie zawiera kalorii, dlatego bez obaw o sylwetkę możemy stosować ją do słodzenia.

MELASA Z KAROBU

Melasę karobową zwaną także czarnym złotem pozyskuje się ze strąków drzewa św, Jana. Ma ciemny kolor, konsystencję przypominającą gęsty syrop, a w smaku i zapachu przypomina kakao. Choć należy raczej do kalorycznych zamienników cukru i ma wysoki indeks glikemiczny, to nie można odmówić jej długiej listy właściwości prozdrowotnych – zwiększa odporność, przeciwdziała osteoporozie, działa przeciwbólowo i antyseptycznie, obniża poziom cholesterolu, a także ma właściwości antyoksydacyjne.

ERYTROL

Ten półsyntetyczny słodzik dopiero niedawno zyskał na popularności. W przeciwieństwie do ksylitolu nie wywołuje on żadnych problemów gastrycznych, a do listy jego zalet można dodać zerowy indeks glikemiczny oraz również zerową kaloryczność.

Kategorie:

Najnowsze artykuły:

alt

Dobre menu w diecie – dlaczego jest kluczem do sukcesu?

07.08.2023

alt

Dieta na obniżenie cholesterolu – co warto jeść?

19.09.2022

alt

Dieta w insulinooporności

19.09.2022

alt

Detoks w Tradycyjnej Medycynie Chinskiej czyli alternatywa dla diet owocowo-warzywnych i sokowych

11.08.2022

alt

Jak oczyścić organizm z toksyn? Na czym polega detoksykacja organizmu?

08.08.2022