Jedz zgodnie z porami roku
23.05.2019
Jak jeść zdrowo i sezonowo, czyli zgodnie z porami roku?
Na naszej szerokości geograficznej od pokoleń mamy bardzo wyraźnie zaznaczone cztery główne okresy klimatyczne – czyli oczywiście wiosna, lato, jesień i zima. Teraz co prawda ze względu na zmiany klimatyczne, coraz częściej pory roku potrafią się ze sobą zlewać, a pogoda zaskakuje nas okresami suszy czy nie spodziewanymi przymrozkami, natomiast co do zasady cały czas te cztery pory roku jesteśmy w stanie wyodrębnić. Życie w naszym raczej chłodnym klimacie determinuje to jaką powinniśmy stosować dietę – w medycynie holistycznej absolutnie kluczowy element naszego zdrowia. Musimy zadbać, żeby to co będziemy jeść, było przez nasz układ trawienny łatwo przyswojone i dobrze strawione.
Od jakiegoś czasu w sklepach o każdej porze roku można kupić absolutnie wszystko, natomiast za czasów naszych kochanych prababć nikomu do głowy by nie przyszło (nie było to możliwe), żeby w lutym jeść na przykład zieloną sałatę albo zielone surowe ogórki . Jadło się to co było o określonej porze roku dostępne. Późna wiosna i okres letni to czas warzyw i owoców. Szczególnie latem surowych owoców i warzyw można było jeść do woli – wszystko pięknie rosło na polu i w sadzie. Jesień i zima to z kolei czas słodkich powideł, przetworów, kiszonek i marynat. W piwnicach zimowały wykopane na jesieni ziemniaki, cebula, buraki, marchew, pietruszka i inne warzywa korzeniowe.
Wiele obszarów w Chinach charakteryzuje się podobnym klimatem do naszego środkowo -europejskiego. A jak wiemy dieta w Chinach opiera się w dużej mierze na ciepłych potrawach, wywarach, ryżu i kiszonkach pod tysiącem postaci. Według tradycyjnej dietetyki chińskiej surowe warzywa i część owoców z uwagi na swoją zimną lub chłodną naturę wprowadzają do organizmu bardzo niekorzystny śluz. Oczywiście w innym klimacie, na przykład w słonecznej i gorącej Kaliforni nie jest to wielki problem i można bez wyrzutów pić soki z surowych owoców i warzyw prawie cały rok. Nie chodzi też o to, żeby zimą jeść tylko ziemniaki i buraki – nie dajmy się zwariować – ale kluczowe jest to, żeby warzywa odpowiednio przygotować. Poddać je właśnie krótkiemu kiszeniu czy obróbce termicznej – ugotować na parze, upiec czy trochę poddusić. A wszystko po to, żeby jedzenie było przez nas lepiej strawione i przyswojone. Oczywiście nasz organizm jest w stanie strawić nie jedno, pytanie tylko ile się przy tym namęczy, ile straci energii i jakie są tego konsekwencje dla naszego zdrowia.
Autor: goodiefoodie
Kategorie:
- aktualności Goodie Foodie (25)
- Jak się zdrowo odżywiać? (14)
- Jeśli jesteś przyszłą mamą lub mamą karmiącą (5)
- Jeśli Twoim celem jest schudnąć (9)
- Kobieta (14)
- Mężczyzna (10)
- Naturalne przepisy na zdrowie i odporność (13)
- Okiem dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (15)
- Porady dla aktywny sportowo (6)
- Superbohaterzy - wsparcie dla Twojego zdrowia (6)
- Zdrowie i odżywianie (23)
- Zdrowy styl życia (11)
Ile to kosztuje?
- Dieta Home Lunch
- Dieta Home Lunch Wege Ryby
- Dieta Home Foodie
- Dieta Home Foodie Wege Ryby
- Dieta Optymalna
- Dieta Dla Aktywnych
- Dieta Nisko-węglowodanowa
- Dieta Odchudzająca
- Dieta Wege
- Dieta Wege Ryby
- Dieta Niski IG
- Dieta Hashimoto
- Dieta Hashimoto Wege Ryby
- Dieta Bez Nabiału Bez Glutenu
- Dieta Bez Nabiału Bez Glutenu Wege Ryby
- Dieta Street Foodie
- Dieta Street Foodie Wege
1. Wybierz dietę
Dieta
Home Lunch
Nie będzie tutaj liczenia kalorii, ani restrykcyjnych zasad dietetycznych. Postaramy się, żeby w menu były najbardziej lubiane przez Polaków klasyki które prosto z pudełka można przenieść na własny talerz.
2. Kalorie
- 450
29 zł/d
29 zł/total