
O sile, która tkwi w zupie
03.06.2020
Historia zupy sięga już epoki kamiennej – znaleziska wykopaliskowe dowodzą, że już wtedy przyrządzano pierwsze zupy, których głównym składnikiem były zboża. Nieco więcej wiadomo jednak o zupach spożywanych w dawnych Chinach – na dworze cesarskim jadano pożywne posiłki gotowane na mięsie i rybach, a prosta ludność mogła raczyć się zupami z produktów zbożowych i warzyw. Zbożowe zupy znane są archeologom także z czasów starożytnego Rzymu i Grecji, a odkrycia z czasów średniowiecznych pokazują, że chłopi w tamtych czasach żywili się niemal wyłącznie papkami, jednogarnkowymi potrawami i zupami przygotowanymi ze zbóż. Nie dziwnego, zupa to przecież jedna z najprostszych do przyrządzenia potraw. Prostota jednak nie wyklucza doskonałości – zupy to bowiem istne źródło zdrowia!
Dlaczego warto jeść zupy?
-
Według tradycji wschodnich ciepła zupa jest posiłkiem, który buduje odporność i wzmacnia trawienie, a dzięki temu cały nasz organizm. Dlatego zupy można i powinno się jeść codziennie o dowolnej porze dnia w zależności od potrzeb.
-
Zupy to sycący, ale też zwykle niskokaloryczny i lekkostrawny posiłek, który za sprawą dużej ilości warzyw jest bogaty w błonnik i wpływa korzystnie na układ trawienny. Porcja klasycznej zupy jarzynowej (ok. 300 ml) zawiera w przybliżeniu 150 kalorii. Dlatego zupy są szczególnie polecane osobom, które w zdrowy sposób pragną pozbyć się nadwyżki kilogramów.
-
Ponieważ zupa składa się w znacznej ilości z wody, to także świetny sposób na nawodnienie organizmu. Dorosły człowiek powinien dostarczać organizmowi około 2 litrów płynów dziennie, jednak mało kto pije w ciągu dnia tyle czystej wody.
-
Zupy to źródło wielu składników odżywczych zawartych w warzywach, mięsie, kaszy czy tłuszczach. A ponieważ pomysłów na zupy są tysiące, to możliwości dostarczania organizmowi niezbędnych mikro- i makroelementów są tu niemalże nieograniczone.
Zupy od rana do nocy?
Choć w tradycyjnej kuchni polskiej przyjęło się, że zupy spożywa się na obiad, to jest to forma posiłku, która świetnie sprawdzi się przez cały dzień – od śniadania po kolację. Ciepły, rozgrzewający posiłek od rana doskonale stawia na nogi i dostarcza energii na cały dzień, natomiast dzięki lekkostrawnemu charakterowi, zupy sprawdzą się również jako ostatnie danie spożyte przed snem. A że przewożenie i podgrzewanie zup nawet w biurowych czy polowych warunkach jest bardzo proste, to można się nimi zajadać także na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jak więc widać, nic nie stoi na przeszkodzie, by jeść zupy niezależnie od pory dnia!
Autor: goodiefoodie
Cykl TCM – Wiosna – Przebudzenie z zimowego snu
Cykl TCM – Pora Dojo cz.II – Przemiana Ziemi i specyfika jej narządów
Cykl TCM – Pora Dojo – Przemiana Ziemi i Nasze Centrum
Cykl TCM – ZIMA cz.III – Nerki – siła Ognia i mądrość Wody
Cykl TCM – ZIMA cz.II – Jak dbać o Nerki zimą? Od kuchni i nie tylko
Regulamin konkursu #ZacznijZGoodie
Cykl TCM – ZIMA – Przemiana Wody, czas Nerek. Wprowadzenie
Cykl TCM – Odporność cz.II – Płuca
Cykl TCM – Odporność – Wprowadzenie
Gotujemy bez pół-produktów! Co to znaczy?
Jakie produkty sprzyjają nawadnianiu?
Jak wygląda proces trawienia i jak długo żołądek trawi produkty?
Jak schudnąć w zrównoważony sposób?
O sile, która tkwi w zupie
Superbohaterzy z lodówki
Tradycyjnie, bez recepty!
Czym zastąpić cukier?
Zdrowie zaczyna się w jelitach, czyli trochę o probiotykach
Kiszonki – ratunek dla zdrowia!
Moya Matcha – cudowne właściwości matchy
Jedz zgodnie z porami roku
Dobre połączenia produktów