
Superbohaterzy z lodówki
28.05.2020
Z pewnością spotkaliście się już z określeniem “superfoods” – to takie produkty żywnościowe, które zawierają szczególnie dużo korzystnych składników odżywczych, przez co pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, samopoczucie, a także… urodę! W Goodie Foodie dbamy o to, by takich produktów w waszej diecie nie brakowało.
Poniżej przedstawiamy kilka z nich, które często znajdziecie w swoich pudełkach. Ponieważ te z rodzimego podwórka są nam szczególnie bliskie, w dzisiejszym artykule skupimy się na produktach pochodzenia polskiego.
Jarmuż
To niepozorne liściaste warzywo z rodziny kapustnych zaskakuje swoimi prozdrowotnymi właściwościami – chroni przed nowotworami, oczyszcza organizm, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, zapobiega anemii, reguluje krzepliwość krwi oraz zapobiega osteoporozie i wzmacnia zęby i kości. Wszystko to za sprawą dużych ilości antyoksydantów, żelaza, wapnia, chlorofilu oraz witamin A, C, K, których w jarmużu znajdziecie pod dostatkiem!
Natka pietruszki
Kolejnym przykładem zielonej superżywności jest niezwykle popularna, ale jakże często niedoceniana natka pietruszki – jej listki nie powinny służyć jedynie jako dekoracja talerza, ale jako nieodłączny element diety. To doskonałe źródło witamin A i C, żelaza oraz kwasu foliowego. Oprócz tego, że świetnie wspomaga organizm w walce z anemią oraz poprawia jego odporność, to także działa korzystnie na układ moczowy i… jest naturalnym składnikiem pomagającym utrzymać higienę jamy ustnej i świeży oddech.
Buraki
Polska dieta burakiem stoi i bardzo dobrze, bo to warzywo o szczególnych właściwościach. Dzięki zawartości kobaltu oraz witaminy B1, buraki wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego. Kwas foliowy i betainy są sprzymierzeńcami zdrowia psychicznego (poprawiają nastrój i ułatwiają zasypianie), a z kolei betacyjany i antyoksydanty wspomagają profilaktykę chorób nowotworowych. Buraki wspomagają także procesy trawienne oraz redukują procesy gnilne w jelitach, dzięki czemu działają korzystnie na funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
Soczewica
Brązowa, zielona, czarna, czerwona, żółta… kolorów soczewicy jest co niemiara i choć różnią się między sobą smakiem i konsystencją, to wszystkie bez wyjątku dobrze wpływają na nasze zdrowie. Soczewica jest źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego oraz błonnika, które wspomagają działanie układu pokarmowego, a także potasu, które reguluje ciśnienie tętnicze krwi oraz fosforu – składnika niezbędnego dla zdrowych zębów i kości.
Jagody
Chociaż w temacie superfoods częściej mówi się o jagodach acai, które również mogą poszczycić się długą listą korzystnych właściwości dla zdrowia, to nie można zapomnieć także o superżywności prosto z naszych lasów, czyli o borówce czarnej zwanej popularnie jagodą. Te bogate w przeciwutleniacze owoce poprawiają pracę mózgu, chronią przed złym cholesterolem, zapobiegają chorobom serca oraz obniżają ciśnienie krwi. Jagody, podobnie jak żurawina o której za chwilę powiemy więcej, pomagają także walczyć z infekcjami dróg moczowych.
Żurawina
Jak już wspomnieliśmy w poprzednim akapicie, żurawina jest doskonałym orężem w walce z infekcjami dróg moczowych. Wszystko za sprawą proantocyjanidynów, które hamują rozwój bakterii oraz powstrzymują je przed osadzaniem się na ścianach dróg moczowych. Żurawina stanowi także doskonałe źródło witaminy C oraz antyoksydantów – wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie krwi oraz działa przeciwzapalnie.
Kasza jaglana
Otrzymywana z prosa, jedna z najstarszych, a zarazem najzdrowszych kasz – na tle innych produktów z tej kategorii wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B, a także żelaza i miedzi. Dzięki zawartości lecytyny poprawia pamięć i funkcjonowanie mózgu.
Łosoś Jurajski
Spożywanie ryb i owoców morza to podstawa diety każdego, komu zależy na sprawnym funkcjonowaniu mózgu. Ryby zawdzięczają takie działanie dużej zawartości kwasów z grupy Omega. Łosoś jest w nie szczególnie bogaty, dlatego wpisuje się doskonale w tematykę superżywności. To co jednak odróżnia łososia jurajskiego od innych ryb tego gatunku, to szczególny sposób hodowli – łosoś jurajski hodowany jest w krystalicznie czystej wodzie geotermalnej, w województwie zachodniopomorskim i tylko łososia z tej hodowli znajdziecie w pudełkach od Goodie Foodie.
Listę składników o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych wykorzystywanych w naszych dietach moglibyśmy rozwijać jeszcze długo – przykładamy ogromną wagę do tego, by wszystkie posiłki były bogate w składniki odżywcze, a wykorzystywane w posiłkach produkty były najwyższej jakości. Jeśli więc zależy Ci na zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diecie, dieta od Goodie Foodie jest dla Ciebie doskonałym rozwiązaniem!
Autor: goodiefoodie