Tradycyjnie, bez recepty!
21.04.2020
Odpowiednio zbilansowana dieta to świetna profilaktyka w walce z chorobami – doskonale zdawały sobie z tego sprawę nasze prababki i świetnie wiemy o tym także i my.
Po jakie produkty z domowej spiżarni sięgać, by budować odporność? Jakie są receptury na zdrowie prosto z lodówki? Podzielimy się z Wami kilkoma tradycyjnymi przepisami prosto ze starych notatników.
Trzy razy C
CZOSNEK
Czarny koń w walce z przeziębieniami. Wzmianki o jego dezynfekujących właściwościach można było znaleźć już na liczących sobie 4500 lat tablicach odkrytych na piramidzie w Gizie, natomiast miód pitny lub wino z dodatkiem czosnku było powszechnym lekarstwem w średniowieczu. Współczesne badania wykazały, że jego antybakteryjne i antywirusowe działanie oraz lotne związki siarkowe i olejki eteryczne skutecznie leczą infekcje układu oddechowego.
Syrop z czosnku jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle skuteczny w działaniu. Doskonale stawia na nogi podczas przeziębienia, ale można go spożywać również profilaktycznie. Zalecane spożycie to 2-4 łyżek dziennie.
Przepis:
- 200 ml przegotowanej wody
- 2 główki czosnku
- 6 łyżek miodu
- 2 cytryny
Z cytryn wyciskamy sok i łączymy z wodą i miodem. Składniki przelewamy do blendera. Dodajemy czosnek i wszystko razem dokładnie miksujemy. Gotową miksturę przelewamy do słoika, zakręcamy i wstrząsamy. Odstawiamy do lodówki na około dwie doby. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce.
CEBULA
Lecznicze właściwości cebuli również znane są od wieków – syrop z cebuli to jeden z najpowszechniejszych w medycynie ludowej remediów na przeziębienie. Cebula zawiera wiele silnych, bakteriobójczych substancji, które działają nawet na bakterie oporne na działanie antybiotyków. Zawarte w niej minerały – fosfor, magnez, siarka, cynk i krzem – wzmacniają ogólną odporność organizmu na infekcje i choroby.
Syrop z cebuli oprócz swoich właściwości poprawiających odporność, działa także wykrztuśnie, dlatego warto stosować go przy mokrym kaszlu. Zalecane dawkowanie – do 3 łyżek dziennie.
Przepis:
- 2 cebule
- 100-150 g cukru
Cebulę drobno siekamy i przekładamy do dużego naczynia. Zasypujemy cebulę cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin (lub na całą noc), aż cebula puści sok, a następnie go odcedzamy, przelewając go przez sitko.
Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku, do dwóch tygodni.
CYTRUSY
Cytryna, limonka, grejpfrut oraz inne owoce cytrusowe to doskonałe źródło witaminy C, o której powszechnie wiadomo, że wspomaga zwalczanie infekcji i chorób. Witamina C pobudza produkcję interferonu – białka, które pomaga zwalczać zarazki, nie dopuszczając do rozwoju choroby. Dodatkowo uszczelnia ona ścianki naczyń krwionośnych, zwiększając tym samym odporność błon śluzowych, co uniemożliwia wirusom przenikanie do organizmu.
Cytryna w połączeniu z miodem i imbirem jest nie tylko świetnym dodatkiem do herbaty, ale też staje się doskonałym remedium na przeziębienie!
Przepis:
- 2 cytryny
- 200 ml miodu
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 laska cynamonu
Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i kroimy na plasterki (lub półplasterki). Imbir obieramy i kroimy na plasterki. Laskę cynamonu kruszymy na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki przekładamy do wyparzonego wcześniej słoika, zalewamy miodem i zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na kilka dni, by składniki się “przegryzły”. Przechowujemy w lodówce do miesiąca.
Najlepsze na koniec
Na sam koniec zostawiliśmy coś, co jest istną antybakteryjną i antywirusową bombą! Niech Was nie zwiedzie nazwa – choć produkt ten zwie się “ognistym cydrem” to jest on remedium bezalkoholowym. Każdy składnik w nim walczy z infekcjami na swój własny sposób, razem tworząc prozdrowotną całość. Spróbujcie koniecznie! Odważni mogą ognisty cydr spożywać łyżkami (po 1 łyżce dziennie), a tym, którzy nieco się obawiają, polecamy dodanie go do… herbaty.
Przepis:
- 1 cebula
- 1 główka czosnku
- 5 cm kawałek korzenia chrzanu
- 5 cm kawałek imbiru
- 4-5 kłączy świeżej kurkumy
- 2 papryczki chilli
- 1 cytryna
- 1 laska cynamonu
- 5-10 goździków
- 100 ml miodu
- 500 ml octu jabłkowego
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na pół. Chrzan, imbir i kurkumę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Chilli kroimy w plasterki. Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy z miodem i octem jabłkowym.
Wszystkie składniki wraz z przyprawami łączymy razem w dużym naczyniu. Przykrywamy i odstawiamy do przegryzienia na 2-4 tygodnie. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy do butelki.
Przechowujemy w lodówce, nawet do roku.
Autor: goodiefoodie
Kategorie:
- aktualności Goodie Foodie (25)
- Jak się zdrowo odżywiać? (14)
- Jeśli jesteś przyszłą mamą lub mamą karmiącą (5)
- Jeśli Twoim celem jest schudnąć (9)
- Kobieta (14)
- Mężczyzna (10)
- Naturalne przepisy na zdrowie i odporność (13)
- Okiem dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (15)
- Porady dla aktywny sportowo (6)
- Superbohaterzy - wsparcie dla Twojego zdrowia (6)
- Zdrowie i odżywianie (23)
- Zdrowy styl życia (11)
Ile to kosztuje?
1. Wybierz dietę
Dieta
Optymalna
Dieta Optymalna to dieta zrównoważona, która opiera się na ciepłych, lekkostrawnych posiłkach gotowanych zgodnie z porami roku i w oparciu o stare tradycje, w tym zasady Dietetyki według Tradycyjnej. Medycy Chińskiej.
2. Kalorie
- 1400
- 1800
- 2000
77 zł/d
77 zł/total