Tradycyjnie, bez recepty! - Goodie Foodie

Tradycyjnie, bez recepty!

Odpowiednio zbilansowana dieta to świetna profilaktyka w walce z chorobami – doskonale zdawały sobie z tego sprawę nasze prababki i świetnie wiemy o tym także i my.

Po jakie produkty z domowej spiżarni sięgać, by budować odporność? Jakie są receptury na zdrowie prosto z lodówki? Podzielimy się z Wami kilkoma tradycyjnymi przepisami prosto ze starych notatników.

Trzy razy C

CZOSNEK

Czarny koń w walce z przeziębieniami. Wzmianki o jego dezynfekujących właściwościach można było znaleźć już na liczących sobie 4500 lat tablicach odkrytych na piramidzie w Gizie, natomiast miód pitny lub wino z dodatkiem czosnku było powszechnym lekarstwem w średniowieczu. Współczesne badania wykazały, że jego antybakteryjne i antywirusowe działanie oraz lotne związki siarkowe i olejki eteryczne skutecznie leczą infekcje układu oddechowego. 

Syrop z czosnku jest bardzo prosty w przygotowaniu i niezwykle skuteczny w działaniu. Doskonale stawia na nogi podczas przeziębienia, ale można go spożywać również profilaktycznie. Zalecane spożycie to 2-4 łyżek dziennie.

Przepis: 

  • 200 ml przegotowanej wody
  • 2 główki czosnku
  • 6 łyżek miodu
  • 2 cytryny

Z cytryn wyciskamy sok i łączymy z wodą i miodem. Składniki przelewamy do blendera. Dodajemy czosnek i wszystko razem dokładnie miksujemy. Gotową miksturę przelewamy do słoika, zakręcamy i wstrząsamy. Odstawiamy do lodówki na około dwie doby. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę. Gotowy syrop przechowujemy w lodówce.

 

CEBULA

Lecznicze właściwości cebuli również znane są od wieków – syrop z cebuli to jeden z najpowszechniejszych w medycynie ludowej remediów na przeziębienie. Cebula zawiera wiele silnych, bakteriobójczych substancji, które działają nawet na bakterie oporne na działanie antybiotyków. Zawarte w niej minerały – fosfor, magnez, siarka, cynk i krzem – wzmacniają ogólną odporność organizmu na infekcje i choroby. 

Syrop z cebuli oprócz swoich właściwości poprawiających odporność, działa także wykrztuśnie, dlatego warto stosować go przy mokrym kaszlu. Zalecane dawkowanie – do 3 łyżek dziennie.

Przepis:

  • 2 cebule
  • 100-150 g cukru

Cebulę drobno siekamy i przekładamy do dużego naczynia. Zasypujemy cebulę cukrem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin (lub na całą noc), aż cebula puści sok, a następnie go odcedzamy, przelewając go przez sitko. 

Przechowujemy w lodówce w zamkniętym słoiku, do dwóch tygodni.

 

CYTRUSY

Cytryna, limonka, grejpfrut oraz inne owoce cytrusowe to doskonałe źródło witaminy C, o której powszechnie wiadomo, że wspomaga zwalczanie infekcji i chorób. Witamina C pobudza produkcję interferonu – białka, które pomaga zwalczać zarazki, nie dopuszczając do rozwoju choroby. Dodatkowo uszczelnia ona ścianki naczyń krwionośnych, zwiększając tym samym odporność błon śluzowych, co uniemożliwia wirusom przenikanie do organizmu. 

Cytryna w połączeniu z miodem i imbirem jest nie tylko świetnym dodatkiem do herbaty, ale też staje się doskonałym remedium na przeziębienie!

Przepis:

  • 2 cytryny
  • 200 ml miodu
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 laska cynamonu

Cytryny myjemy, sparzamy wrzątkiem i kroimy na plasterki (lub półplasterki). Imbir obieramy i kroimy na plasterki. Laskę cynamonu kruszymy na mniejsze kawałki.

Wszystkie składniki przekładamy do wyparzonego wcześniej słoika, zalewamy miodem i zakręcamy. Odstawiamy do lodówki na kilka dni, by składniki się “przegryzły”. Przechowujemy w lodówce do miesiąca.

 

Najlepsze na koniec

Na sam koniec zostawiliśmy coś, co jest istną antybakteryjną i antywirusową bombą! Niech Was nie zwiedzie nazwa – choć produkt ten zwie się “ognistym cydrem” to jest on remedium bezalkoholowym. Każdy składnik w nim walczy z infekcjami na swój własny sposób, razem tworząc prozdrowotną całość. Spróbujcie koniecznie! Odważni mogą ognisty cydr spożywać łyżkami (po 1 łyżce dziennie), a tym, którzy nieco się obawiają, polecamy dodanie go do… herbaty. 

Przepis:

  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 5 cm kawałek korzenia chrzanu
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 4-5 kłączy świeżej kurkumy
  • 2 papryczki chilli
  • 1 cytryna
  • 1 laska cynamonu
  • 5-10 goździków
  • 100 ml miodu
  • 500 ml octu jabłkowego

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy, ząbki przekrawamy wzdłuż na pół. Chrzan, imbir i kurkumę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Chilli kroimy w plasterki. Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy z miodem i octem jabłkowym.

Wszystkie składniki wraz z przyprawami łączymy razem w dużym naczyniu. Przykrywamy i odstawiamy do przegryzienia na 2-4 tygodnie. Po tym czasie odcedzamy, przelewamy do butelki. 

Przechowujemy w lodówce, nawet do roku.

Kategorie:

Najnowsze artykuły:

alt

Dobre menu w diecie – dlaczego jest kluczem do sukcesu?

07.08.2023

alt

Dieta na obniżenie cholesterolu – co warto jeść?

19.09.2022

alt

Dieta w insulinooporności

19.09.2022

alt

Detoks w Tradycyjnej Medycynie Chinskiej czyli alternatywa dla diet owocowo-warzywnych i sokowych

11.08.2022

alt

Jak oczyścić organizm z toksyn? Na czym polega detoksykacja organizmu?

08.08.2022

1. Wybierz dietę

Dieta
Optymalna

Dieta Optymalna

Dieta Optymalna to dieta zrównoważona, która opiera się na ciepłych, lekkostrawnych posiłkach gotowanych zgodnie z porami roku i w oparciu o stare tradycje, w tym zasady Dietetyki według Tradycyjnej. Medycy Chińskiej.

2. Kalorie

icon
1400
  • 1400
  • 1800
  • 2000

3. Ilość

Wybierz dzienną ilość posiłków

3

4. Ilość dni

Wybierz ile dni

30

77 zł/d

77 zł/total