Gotujemy bez pół-produktów! Co to znaczy? - Goodie Foodie

Gotujemy bez pół-produktów! Co to znaczy?

Czym jest żywność przetworzona?

Im żywność jest bardziej przetworzona, tym mniej składników odżywczych posiada. Wysoce przetworzona żywność dostarcza do organizmu tzw. „puste kalorie” zamiast kompletu mikroskładników, które przygotowała dla nas matka natura.

W Goodie Foodie każdego dnia pracujemy nad tym, aby korzystać jedynie z bezpiecznych metod przetwarzania żywności, które nie odejmują pokarmom ich wspaniałej, niepowtarzalnej wartości i w jak najmniejszym stopniu ingerują w naturę. Sami pieczemy nasz firmowy chleb gryczany i chleb z ziaren, sami robimy jogurty naturalne korzystając z żywych kultur bakterii, wszystkie sosy i dressingi powstają od podstaw w naszej kuchni!

Żywność przetworzona – co to jest i jak się dzieli?

Można wyróżnić dwie grupy żywności – nieprzetworzoną, do której należą surowe warzywa i owoce w skórce, orzechy w łupinach przed obraniem, surowe mięso, surowe jajka, świeże mleko, oraz drugą grupę – żywność przetworzoną. Żywność przetworzona to według definicji każdy pokarm, który został poddany jakiejkolwiek, choćby najmniejszej i najprostszej obróbce. Nie zawsze jednak oznacza to coś złego. Przetwarzanie żywności jest znane ludzkości już od wielu pokoleń, a nawet wieków. Robienie kiszonek, dżemów, mrożonek, mielonek oraz wszelkich domowych przetworów, jakie można sobie wymarzyć – wszystkie te czynności polegają na przetwarzaniu żywności i to przetwarzanie z czystym sercem można nazwać bezpiecznym.

Cele prostego, domowego przetwarzania żywności mogą być różne, np.:

  • dostosowanie formy pożywienia do zjedzenia, jak obranie marchewki z brudnej skórki lub pokrojenie arbuza
  • przedłużenie świeżości i trwałości pokarmu – tu można wymienić mrożenie, wędzenie, wekowanie w słoikach
  • obróbka pokarmu, dzięki której stanie się on lżejszy do strawienia, co zwykle odbywa się poprzez gotowanie lub duszenie.

Powyższe sposoby nieznacznie zmieniają ostateczną formę pokarmu i są potrzebne do stworzenia menu z prawdziwego zdarzenia.  Takiego przetwarzania żywności nie należy się więc bać. Po drugiej stronie jednak czają się zupełnie już inne sposoby przetwarzania żywności, które niestety mocno ingerują w naturalne pokarmy.

Żywność przetworzona – czy jest niebezpieczna?

W ciągu ostatnich 100 lat przetwarzanie żywności zmieniło swoją formą, skomplikowało się i z domowej spiżarni przeniosło się do zakładów przemysłowych. Tym samym zmieniły się także cele przetwarzania żywności. Od naturalnych pokarmów odejmuje się „niepotrzebne” składniki, a dodaje takie, które nadadzą im ciekawy kolor (np. barwniki do serów lub żelków), oryginalny kształt (jak w przypadku chrupków dla dzieci, które najpierw są mielone, a później formowane), idealnie gładką konsystencję, niesamowitą chrupkość. Obecnie za sprawą środków chemicznych i maszyn można otrzymać prawie dowolną formę lub odcień. Tak powstaje „żywność przetworzona”, której podstawą jest ingerowanie w skład, kształt, strukturę, datę przydatności. Dzieje się to ze szkodą dla naturalnych pokarmów otrzymywanych od matki natury. Z każdym kolejnym etapem przetwarzania, żywność traci swoją wartość. Najbardziej przetworzona żywność – tzw. ultra przetworzona – nie ma praktycznie żadnej wartości dla zdrowia, oprócz dostarczenia energii do organizmu w postaci pustych kalorii.

Ile to kosztuje?

2. Kalorie

icon
1400
  • 1400
  • 1800
  • 2100

3. Ilość

Wybierz dzienną ilość posiłków

3

4. Ilość dni

Wybierz ile dni

1

61 zł/d

61 zł/total

Zamów