Dobre połączenia produktów - Goodie Foodie
potrawa dietetyczna

Dobre połączenia produktów

Czy wszystkie produkty do siebie pasują, czy może niektóre powinniśmy spożywać osobno na rzecz lepszego trawienia?

W poprzednim wpisie pisaliśmy o tym jak ważne dla poprawnego trawienia jest to, aby jeść sezonowo. Kolejny element tej układanki to umiejętność odpowiedniego łączenia produktów, które spożywamy.

W popularnych przepisach kuchni polskiej i w restauracjach na talerzu panuje często totalny miszmasz i od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi nam, żeby się tym nie przejmować i zjeść to na co mamy ochotę, ale dla prawidłowego trawienia ważne jest aby na dłuższą metę przywiązywać wagę do połączeń.

Sprawdź naszą dietę pudełkową z niskim ig – idealna dla osób borykających się z insulinoopornością

Na przykład latem kiedy możemy spokojnie zjeść surowe warzywa spróbujmy nie łączyć ich z niczym gotowanym, np. z białkiem, które zostało poddane obróbce termicznej – mam tu na myśli pieczone lub gotowane mięso. Nasze enzymy trawienne nie potrafią tego połączenia dobrze strawić. O wiele korzystniej jest zjeść taki kawałek mięsa z warzywem pieczonym lub na przykład duszonym, a surową sałatę można zjeść oddzielnie po odczekaniu minimum 30 minut.

Nie powinno się także w jednym posiłku łączyć białek z węglowodanami. Jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznego obiadu, gdzie na talerzu występuje kawałek mięsa, jakieś warzywo (choć i to niestety pewne nie jest) i węglowodany w postaci kaszy, ryżu lub makaronu – natomiast wersja mięso plus warzywo byłaby dla nas zdecydowanie bardziej korzystna. Taki obiad z początku wydaje się mniej sycący, ale po pewnym czasie człowiek przestawia się i czuje się zdecydowanie lepiej. Węglowodany to w końcu cukry, a czym więcej cukrów spożywamy tym większe mamy później łaknienie – przez chwile czujemy się nasyceni, potem cukier spada i znowu chce nam się jeść. Każdy z nas myślę zna dobrze to uczucie.

Zbliżamy się nieubłaganie do najbardziej niekorzystnego, jednak bardzo popularnego połączenia – nabiału i ryby. Na myśl przychodzi na przykład bajgiel z łososiem i serkiem Filadelfia czy filet z kurczaka nadziewany serkiem mozzarella. Uwierzcie, że dla naszych jelit jest to prawdziwa bomba i muszą biedne włożyć w proces trawienia bardzo dużo pracy i energii. Zatem nie róbmy im tego i unikajmy takich przysmaków!

Jesteś młoda mamą i nie masz czasu ani energii na gotowanie – nasza dieta dla mam karmiących pomoże Ci prawidłowo odżywiać się w tym wyjątkowym czasie!

Jeżeli te prawidła o poprawnych połączeniach wydają się zbyt wymagające na początek to weźcie sobie do serca jedną, bardzo prostą złotą zasadę poprawnego trawienia, czyli – dokładnie przeżuwaj to co jesz! Nie tylko poprawisz swoje trawienie, ale także dzięki lepszemu przyswajaniu wzmocnisz swój organizm i będziesz miał większą szansę dojść do optymalnej wagi. Skup się na jedzeniu najlepiej jak potrafisz – zrób sobie przerwę od komputera i telefonu – po prostu ciesz się tym wyjątkowym momentem, który w czasie dnia poświęcasz na jedzenie i żuj żuj żuj!

Kategorie:

Najnowsze artykuły:

alt

Dobre menu w diecie – dlaczego jest kluczem do sukcesu?

07.08.2023

alt

Dieta na obniżenie cholesterolu – co warto jeść?

19.09.2022

alt

Dieta w insulinooporności

19.09.2022

alt

Detoks w Tradycyjnej Medycynie Chinskiej czyli alternatywa dla diet owocowo-warzywnych i sokowych

11.08.2022

alt

Jak oczyścić organizm z toksyn? Na czym polega detoksykacja organizmu?

08.08.2022