Jak wygląda proces trawienia i jak długo żołądek trawi produkty? - Goodie Foodie

Jak wygląda proces trawienia i jak długo żołądek trawi produkty?

Na czym polega proces trawienia?

Cały proces trawienia od momentu, gdy trafi do ust, aż do momentu, gdy opuści organizm, trwa od 16 do 30 godzin. Układ trawienny potrzebuje aż doby, aby przyjąć niezbędne do funkcjonowania składniki i oddać to, co niepotrzebne. Proces trawienia rozpoczyna się już w ustach, gdzie ślina w bardzo niewielkiej części rozkłada węglowodany. Z ust pożywienie trafia do przełyku, stamtąd do żołądka, gdzie zostaje poddane działaniu soków trawiennych. Żołądek trawi jedynie białka i dlatego po posiłku obfitym w rośliny strączkowe, mięso lub rybę można odczuwać tzw. „ciężkość na żołądku”. Im posiłek większy oraz bogatszy w białko i tłuszcze, tym dłużej zostaje w żołądku, ponieważ potrzebna jest większa ilość soków trawiennych. Reszta pożywienia za sprawą ruchów robaczkowych miesza się w żołądku z przetrawionymi białkami, po czym przechodzi do jelit, aby tam ulec rozpadowi. W jelicie cienkim i dwunastnicy dochodzi do pełnego strawienia węglowodanów, a w dwunastnicy do strawienia tłuszczy. Błona śluzowa jelit wchłania składniki odżywcze, które następnie trafiają do krwi i zasilają cały organizm. Jeśli ten ostatni ważny etap zostanie zaburzony, w organizmie mogą pojawić się braki kluczowych dla funkcjonowania substancji. Nic dziwnego, że coraz częściej mówi się o tym, że szczęście, zdrowie i odporność budowane są właśnie w jelitach.

 

Ciekawe! Produkty przyspieszające trawienie to przede wszystkim zioła i przyprawy, m.in. mbir, kmin rzymski, kurkuma, chilli, cynamon, gałka muszkatołowa, zielona herbata, a także produkty bogate w błonnik.

 

Ile czasu potrzebujesz na trawienie?

U większości osób uczucie najedzenia i sytości związane jest z odpowiednio zbilansowanym zestawem białek, cukrów i tłuszczy, a nie wielkością posiłku. Po spożyciu ciężkostrawnych produktów można poczuć takie objawy jak gazy, senność, uczucie ciężkości, ból brzucha. Na ostateczną długość trawienia u danej osoby wpływają takie czynniki jak płeć, wiek, waga, aktywność fizyczna, spożywanie produktów przyspieszających trawienie. U dzieci, młodzieży oraz mężczyzn proces ten jest szybszy, z kolei u kobiet i osób starszych trwa dłużej. Z wiekiem metabolizm spowalnia i łatwiej przybrać na wadze. Jako że jest to kwestia indywidualna, to warto obserwować organizm, żeby dowiedzieć się, które produkty służą układowi trawiennemu, a po których pojawia się uczucie ciężkości. Jeśli np. laktoza i nabiał sprawiają, że czujesz się niedobrze, w dowolnej diecie Goodie Foodie masz możliwość bezpłatnego wykluczenia nabiału.

Kategorie:

Najnowsze artykuły:

alt

Dobre menu w diecie – dlaczego jest kluczem do sukcesu?

07.08.2023

alt

Dieta na obniżenie cholesterolu – co warto jeść?

19.09.2022

alt

Dieta w insulinooporności

19.09.2022

alt

Detoks w Tradycyjnej Medycynie Chinskiej czyli alternatywa dla diet owocowo-warzywnych i sokowych

11.08.2022

alt

Jak oczyścić organizm z toksyn? Na czym polega detoksykacja organizmu?

08.08.2022