Co to jest dieta warzywna? Czy warto zmienić jadłospis? - Goodie Foodie

Co to jest dieta warzywna i dlaczego jest wybierana?

Istnieje wiele rodzajów warzyw, które można spożywać i można je spożywać na setki różnych sposobów. Możesz spożywać zdrowe warzywa w dużych ilościach. Jeśli chcesz być zdrowszy i silniejszy poprzez zaspokajanie potrzebnych organizmowi składników odżywczych i jednocześnie schudnąć, dieta warzywna może być dla Ciebie rozwiązaniem.

Pokarmy, które jemy codziennie, mogą zawierać duże ilości kalorii. Jeśli lubisz jeść, dopóki nie będziesz pełny dieta warzywno-owocowa będzie dla Ciebie odpowiednia. Możesz spożywać warzywa i owoce, które nie zawierają substancji zagrażających zdrowiu, takich jak cholesterol, cukier i tłuszcze nasycone, i zajadać się nimi, dopóki nie będziesz pełny.

Najważniejszym powodem wyboru diety warzywnej jest to, że warzywa zawierają elementy wspomagające odchudzanie, takie jak wysoka zawartość błonnika, kwas foliowy, witaminy A i C oraz potas. Z tego powodu warzywa są głównym elementem diet na odchudzanie.

Jakie są korzyści z diety warzywno-owocowej?

Jest to rodzaj diety, który sprawia, że ​​ludzie chudną proporcjonalnie w krótkim czasie, bez wysiłku, bez głodu. To nie tylko rodzaj diety, która odchudza, to także niezwykle ważne dla zdrowego życia. Wprowadzenie diety warzywno-owocowej i trzymanie się jej przez jakiś czas pomoże Ci też zmienić Twoje nawyki żywieniowe. Najlepiej jest zacząć, zamawiając catering wegetariański, by poznać możliwości tej diety (kliknij w link i poznaj naszą ofertę). Możesz też zapoznać się z dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej. Takie jedzenie chroni organizm przed chorobami przewlekłymi, zmniejszając ilość tkanki tłuszczowej. Zalety diety warzywno-owocowej:

  • Zawartość błonnika w dietetycznych potrawach warzywnych jest dość wysoka. Chociaż zajmują dużo miejsca pod względem objętości, na ogół są niskokaloryczne i pozwalają schudnąć. Tworzą uczucie sytości, zapobiegają przyjmowaniu przez organizm nadmiaru kalorii i ułatwiają kontynuację diety;
  • Chociaż indeks glikemiczny różni się w zależności od warzyw, przyjmowanych węglowodanów i białek to na ogół jest niski. Innymi słowy, nie podnoszą poziomu cukru we krwi od razu, ale stopniowo;
  • Ze względu na wysoką zawartość w wapnia chronią zdrowie kości i zębów;
  • Dzięki dużej ilości potasu rozpuszczają obrzęki w organizmie i likwidują nadwagę;
  • Dzięki dużej zawartości magnezu zapewniają zrównoważenie czynności nerwowych. Ponieważ czynności neurologiczne odbywają się w bardziej stabilnych warunkach, zmniejsza się częstość depresji i stresu.

Chociaż warzywa są ogólnie postrzegane jako żywność do spożycia w diecie odchudzającej, powinny być spożywane co najmniej siedem razy tygodniowo. W ten sposób można wypracować zdrowe nawyki żywieniowe i zapobiec niepotrzebnemu przybieraniu na wadze. Pomocna może okazać się dieta pudełkowa odchudzająca, dzięki której możesz poznać zdrowe danie, nie martwić się przygotowaniem posiłków, zakupami ani tym, że w Twojej lodówce znajdą się nieodpowiednie produkty w chwilach słabości.

zdjęcie osoby jedzącej posiłek warzywny w pracy

Przykładowe menu — tygodniowy jadłospis stosowania diety warzywnej

Pierwszy dzień

  • Śniadanie – 1 kromka chleba żytniego lub pełnoziarnistego z pomidorem i pietruszką,
  • Obiad – gotowane warzywna (dynia, marchew, seler, buraki, jarmuż, kalafior, brokuł) z oliwą z oliwek, tzatziki z miętą i papryczką chili oraz 1 kromka chleba
  • Kolacja – 1 szklanka maślanki, 1 kromka chleba żytniego, 1 miska sałaty

Drugi dzień

  • Śniadanie – melon, herbata, kromka chleba, odtłuszczony i pokrojony ser mleczny,
  • Obiad – pieczony bakłażan, w towarzystwie zupy pomidorowej, gotowanej kukurydzy, cytryny i zielonej sałaty
  • Kolacja – gotowane pomidory, gotowany ryż i fasola, do sałatki z dużą ilością zieleni można dodać opcjonalnie banana.

Trzeci dzień

  • Śniadanie – mieszanka warzyw z patelni
  • Obiad – papryka faszerowana papryką, kaszą bulgur, pomidorami, cebulą, kapustą i szpinakiem
  • Kolacja – curry z ciecierzycy z kuskusem i surówką

Czwarty dzień

  • Śniadanie – jogurt beztłuszczowy, świeży sok i kromka chleba
  • Obiad – wrap z warzywami i fasolą, sałatka z dużą ilością zieleniny
  • Kolacja – kromka chleba tostowego, szpinak, zielona sałata

Piąty dzień

  • Śniadanie – 1 kromka chleba żytniego, 1 pomidor, 1 ogórek
  • Obiad – 1 talerz szpinaku, kapusta, 1 szklanka jogurtu
  • Kolacja – krem z groszku

Szósty dzień

  • Śniadanie – truskawki, beztłuszczowy jogurt, cynamonowe płatki owsiane, sałatka z dużą ilością zieleni, herbata,
  • Obiad – zielona sałata, ryż, soczewica, szpinak i owoce
  • Kolacja – pieczona brukselka i zapiekanka warzywna z soczewicy

Siódmy dzień

  • Śniadanie -1 ogórek, 1 kromka chleba razowego, 1 pomidor
  • Obiad – 1 szklanka maślanki i zapiekanka z grzybami
  • Kolacja – miska sałaty, gotowane ziemniaki, 1 szklanka maślanki

Czy stosowanie diety warzywnej powoduje utratę wagi?

Brzuch, obwód talii to jedne z obszarów, które łatwo przybierają na wadze i najbardziej wpływają na nasz wygląd. Niektóre badania naukowe pokazują, że tłuszcz brzuszny i waga zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę, choroby serca i inne choroby. Aby spalić tłuszcz w okolicy brzucha, konieczne jest dodanie do diety zdrowej żywności. Wiele z tych rodzajów żywności to warzywa bogate w przeciwutleniacze, które również pomagają poprawić ogólny stan zdrowia.

Warzywa pomagają oczyszczać organizm

Warzywa są oczywiście podstawą diety warzywnej. Dlatego ważne jest, aby nie zapominać o spożywaniu produktów bogatych w składniki odżywcze, niskokalorycznych i bogatych w przeciwutleniacze, zwłaszcza surowych warzyw. Gotowane warzywa mogą mieć inne właściwości odżywcze niż te surowe.

Dieta warzywno-owocowa - zdjęcie zupy

Świeże owoce

Konieczne jest codzienne spożywanie 1-3 kawałków świeżych owoców i unikanie soków owocowych. Owoce są niskokaloryczne, ale bogate w błonnik, przeciwutleniacze, witaminy i wodę. Do wyboru masz owoce sezonowe, leśne, kiwi, melon i owoce tropikalne. Pomagają oczyścić organizm z toksyn i poprawiają samopoczucie.

Zdrowe tłuszcze w diecie warzywno-owocowej

Opcje takie jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i olej kokosowy, olej palmowy, olej sezamowy i lniany, olej z awokado są całkiem zdrowe. W kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego są również bogate orzechy, nasiona, mleko kokosowe i awokado, które mogą pomóc w zmniejszeniu stanu zapalnego przy jednoczesnym kontrolowaniu apetytu.

Nieprzetworzone ziarna

Nieprzetworzone pełne ziarna są dobrym źródłem błonnika i zawierają również minerały, ale nadal muszą być spożywane w ograniczonych ilościach. Możesz spożywać produkty takie jak:

  • nieprzetworzona komosa ryżowa,
  • owies,
  • brązowy ryż,
  • jęczmień,
  • amarant,

ale ponieważ produkty pakowane zwykle zawierają przetworzone ziarna, konieczne jest trzymanie się z dala od gotowych produktów, pieczywa, ciast i ciasteczek.

Zdrowe białka w diecie warzywno-owocowej

Chociaż warzywa są niezbędne w tej diecie, spożywanie pokarmów wysokobiałkowych jest również ważne dla uzyskania energii i utrzymania masy mięśniowej. Możesz uzyskać dużo białka z produktów takich jak świeże ryby morskie, produkty mleczne, ekologiczne czerwone i białe mięso, ekologiczne jaja, bób i soczewica. Jednak powinieneś trzymać się z daleka od przetworzonych mięs, ponieważ zawierają dużo sodu i sztucznych składników. Możesz też zrezygnować z mięsa i stosować wyłącznie warzywa, któe zawierają wysoką ilość białka.

Woda i napoje niesłodzone

Spożywanie wystarczającej ilości płynów każdego dnia jest ważne dla ochrony organizmu. Można więc bezpośrednio spożywać wodę, a także pić herbatę i kawę w niewielkich ilościach. Należy jednak unikać słodzonych napojów, soków owocowych, mleka pasteryzowanego, słodkich herbat, zbyt dużej ilości alkoholu i kofeiny.

Dieta z warzyw i owoców pomaga osiągnąć zdrową wagę

Dieta roślinna jest niedrogim, pozbawionym ryzyka środkiem zapobiegającym otyłości i może być szczególnie skuteczna u dzieci. W dietach opartych na warzywach, otyłość i związane z nią ryzyko są na ogół zmniejszone.

Warzywno-owocowa dieta zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych

Warzywa są obficie spożywane w wielu społeczeństwach na świecie, dlatego niektóre choroby przewlekłe są w różnych częściach świata mniej powszechne. W społeczeństwach tych jest wiele osób w wieku powyżej 100 lat, a dieta roślinna zmniejsza ryzyko chorób serca, raka, demencji, cukrzycy, osteoporozy i innych chorób.

Dieta śródziemnomorska to praktycznie dieta z samych warzyw i owoców

Badania pokazują, że dieta śródziemnomorska może zmniejszyć ryzyko chorób serca o 70%. Ponadto wraz z dietą roślinną zmniejsza się wskaźnik masy ciała i wskaźniki otyłości, spada ciśnienie krwi, obniża się stosunek trójglicerydów i poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejsza się ryzyko cukrzycy.

Jakie jedzenie jest najzdrowsze?

Zielone warzywa liściaste, świeże zioła i przyprawy, owoce tropikalne, orzechy i nasiona, kukurydza, pradawne ziarna, oliwa z oliwek, fasola i słodkie ziemniaki należą do produktów spożywanych przez najzdrowsze społeczeństwa.

Dieta warzywno-owocowa również przyjazna dla środowiska

Dieta oparta na warzywach i owocach ma wpływ nie tylko na człowieka, ale także na naszą planetę. Spożywanie żywności znajdującej się na niższych poziomach łańcucha pokarmowego wymaga zużycia mniejszej ilości zasobów naturalnych do produkcji, zmniejsza ślad węglowy, zapobiega zabijaniu zwierząt i zmniejsza niedobory żywności. Produkcja karmy dla zwierząt wymaga więcej wody, ziemi, paliw kopalnych i energii.

Dieta oczyszczająca i bogata w błonnik

Warzywa, fasola, ziarna i soczewica są bogate w błonnik, co zmniejsza ryzyko zaparć, problemów trawiennych, wysokiego poziomu cholesterolu, chorób serca i cukrzycy.

Dieta bogata w błonnik zapobiega również nadmiernemu apetytowi i przejadaniu się. Zapobiega powstawaniu zakrzepów w naczyniach, a także napełnia układ pokarmowy pożytecznymi bakteriami. Włókna rozpuszczalne spowalniają trawienie i łączą się z wodą, tworząc strukturę podobną do żelu, pomagając czuć się pełnym, podczas gdy włókna nierozpuszczalne przyspieszają trawienie i dodają materiału do stolca.

Dużo błonnika można uzyskać z produktów takich jak awokado, nasiona lnu i chia, owoce leśne, bezglutenowy owies, kokos, jabłka, kapusta, karczochy i figi.

Jeśli chcesz wybrać dietę, dzięki której będziesz najedzony, dzięki której będziesz czuć się lekko i schudniesz — to dieta warzywno-owocowa będzie dobrym wyborem.