Kawa w ciąży - czy kofeina na pewno szkodzi? - Goodie Foodie

Kawa w ciąży – czy kofeina na pewno szkodzi?

Każda przyszła mama dobrze wie, że w okresie ciąży warto powstrzymać się od wszelkich używek. Kofeina w ciąży jest dość kontrowersyjnym tematem, a dane w sprawie jej toksyczności w tym okresie są niejednoznaczne. Powszechna opinia głosi, że spożywanie kawy w ciąży szkodzi. Jednak są panie, które nie wyobrażają sobie tak długiego okresu bez poczucia jej smaku. Czy musisz całkowicie zrezygnować z kawy w ciąży? Czy oddziałuje ona na rozwój dziecka i przebieg ciąży? A może jednak w określonych dawkach jest niegroźna i istnieje bezpieczna dawka? Ile filiżanek może zatem wypić ciężarna? Poniższy wpis przybliży jaka ilość kofeiny nie szkodzi dziecku i ile kawy można wypić w trakcie ciąży.

Gdzie chowa się kofeina?

Naturalnie występuje ona w kawie, to powszechnie wiadomo. Ale czy wiedziałaś, że możesz znaleźć ją też w herbacie, a nawet kakao i czekoladzie? Oczywiście kryje się też w napojach energetyzujących, niektórych napojach gazowanych typu cola oraz suplementach diety. Warto pamiętać, że nasila też działanie leków przeciwbólowych, więc niektóre koncerny decydują się na dodanie ich właśnie do tej grupy medykamentów.

Czy picie kawy w ciąży jest zdrowe?

Wbrew pozorom oddziałuje ona bardzo pozytywnie na nasz organizm. Zapobiega i łagodzi przebieg chorób o podłożu neurologicznym, naczyniowym czy nowotworowym. Ponadto zmniejsza ryzyko zwłóknienia i stłuszczenia wątroby oraz wystąpienie cukrzycy typu II. Okres ciąży jest wyjątkowy i wymaga szczególnej uwagi w przypadku przyjmowanych płynów czy pokarmów. Nie mniej jednak, warto pamiętać, że kawa w ciąży jest dozwolona! Konsekwencje jej spożycia mogą być jednak negatywne dla dziecka i zależą od indywidualnych predyspozycji kobiety, a przede wszystkim od ilości przyjmowanej kofeiny i rodzaju kawy.

 

Szukasz zdrowej diety, która pozytywnie wpłynie na zdrowie Twojego malucha? Sprawdź nasz catering dietetyczny dla matki karmiącej

Jaką dawkę kofeiny może przyjąć kobieta ciężarna?

Kofeina to substancja działająca pobudzająco zarówno na matkę jak i płód. Jej zawartość w kawie jest różna. Szacuje się, że przykładowo espresso zawiera ok 200 mg związku. Natomiast trunek parzony metodą ciśnieniową, tak zwana mała czarna, ma jej blisko 100 mg. Kawa z ekspresu przelewowego to natomiast ok 70 mg.

Eksperci uważają, że związek nie jest całkowicie obojętny dla zdrowia malca. Już od około 7-8 tygodnia ciąży kofeina przenika przez łożysko do płodu, a jej stężenie we krwi matki i dziecka jest porównywalne. Wpływ kofeiny może zaburzyć również przepływ krwi w łożysku, poprzez co transport substancji odżywczych zostaje zakłócony.

Warto pamiętać, że jej wysokie spożycie w ciąży tj. ponad 300 mg dziennie niesie za sobą ryzyko przedwczesnego porodu lub poronienia!

W praktyce oznacza to, że bezpieczna ilość dla kobiety w ciąży to do 2-3 filiżanek słabej kawy dziennie. Sięgając po napój trzeba wiedzieć, że okres półtrwania kofeiny u ciężarnej jest wydłużony, szczególnie w drugim i trzecim trymestrze ciąży i wynosi do 18 godzin.

Kawa i jej alternatywy

Zawartość kofeiny w kawie zależy od metody parzenia, uprażenia i zmielenia ziaren oraz od tego, jaką ilość kawy wsypiemy do filiżanki. Przykładowo mniejszą zawartość niż kawa rozpuszczalna – ma kawa mielona.

Jaką więc wybrać jeśli obawiasz się negatywnych skutków? Będąc w ciąży dobrą alternatywą jest przykładowo kawa bezkofeinowa. Ilość kofeiny w niej to ok. 0,08%. Jako zamiennik sprawdzi się też kawa zbożowa, orkiszowa czy też zielona herbata

UWAGA! Ilość naparu pita w dużych ilościach może wypłukiwać kwas foliowy, który jest niezwykle ważny w pierwszym trymestrze okresu ciąży.

Zobacz także:

Kofeina a przebieg ciąży i zdrowie dziecka.

Wyniki przeprowadzanych badań jednogłośnie świadczą o tym, że wypijanie kawy dziennie podczas ciąży w dużych ilościach wpływa na rozwój płodu i negatywnie oddziałuje na ciążę i zdrowie noworodka.

Spożycie kawy z ponad 200 mg kofeiny dziennie może wiązać się ze zmniejszeniem masy urodzeniowej potomstwa o 60-70 g, a powyżej 300 mg dziennie to już około 100 g.

Jak widać kofeina w ciąży nie jest zabroniona. Kobiety powinny wówczas jednak zmniejszyć ilość wypijanych filiżanek kawy. Właściwe podejście przyszłej matki jest bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju dziecka i przebiegu całej ciąży. Ze względu na możliwe niekorzystne efekty działania dla płodu, lepiej zamienić kawę na jej odpowiedniki z mniejszą zawartością kofeiny.

Kategorie:

Najnowsze artykuły:

alt

Zdrowa kolacja – co jeść na niskokaloryczną, dietetyczną kolację?

18.05.2022

alt

Kwas foliowy – skutki niedoboru oraz rola w organizmie

18.05.2022

alt

Czas na zdrową majówkę! Złap świeży rabat na wszystkie nasze diety.

28.04.2022

alt

Wieczorny posiłek po treningu – co jeść i w jakich ilościach?

08.04.2022

alt

Czynniki wpływające na wydajność pracy

04.04.2022