Jakie produkty sprzyjają nawadnianiu? - Goodie Foodie

Jakie produkty sprzyjają nawadnianiu?

Nie tylko woda! Produkty, które sprzyjają nawodnianiu organizmu

Ludzki organizm w 70% składa się z wody i jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów. Gdy pijemy za mało, skóra jest sucha i ziemista, pojawiają się skurcze mięśni, a zbyt duże odwodnienie może prowadzić do poważnych powikłań. Właściwe nawodnienie jest ważne szczególnie latem i w trakcie wzmożonego wysiłku fizycznego, gdy podczas pocenia ciało traci wodę i elektrolity. Elektrolity to jony znajdujące się w płynach tkankowych, krwi i osoczu. To właśnie one odpowiadają za funkcjonowanie gospodarki wodnej organizmu, w tym za transport wody między komórkami. Elektrolity odgrywają kluczową rolę dla układu nerwowego, ponieważ przewodzą impulsy nerwowe, co jest istotne dla mózgu, serca i innych mięśni. Znajdują się między innymi w wodzie mineralnej i źródlanej, a także w pożywieniu. Organizm można więc nawadniać wodą, napojami i sokami, ale także warzywami i owocami o właściwościach nawadniających. Gdy woda się znudzi, warto sięgnąć np. po sok z aloesu, sok z buraka lub wodę kokosową.

Przeczytaj także:

Ciekawe! Jedną z najlepiej nawadniających potraw jest zupa, obowiązkowa pozycja każdej diety Goodie Foodie!

Elektrolity

Sód to kation biorący udział w regulowaniu nawodnienia i wspierający przenikanie składników przez komórki. Chlorki biorą udział w regulacji kwasowo-zasadowej organizmu i produkcji kwasu solnego w żołądku, dzięki czemu nie dochodzi do zakwaszenia. Wapń wspiera przewodzenie impulsów elektrycznych w neuronach. Magnez to pomocnik układu nerwowego i mięśni, a potas wyjątkowo istotny dla utrzymania zdrowego serca, mięśni i odpowiedniego ciśnienia krwi.

Produkty, które sprzyjają nawodnianiu organizmu

Pomidor

Pomidor to prawie sama woda, naprawdę! Warzywa te w prawie 95 procentach składają się z wody i zawierają około 270 mg jednego z elektrolitów – potasu, a także likopen, związek z grupy karotenów o właściwościach antynowotworowych. Najzdrowiej spożywać je na surowo lub w formie soku pomidorowego. Zresztą nie bez powodu sok pomidorowy od lat cieszy się sławą na pokładach samolotów (potas zmniejsza opuchliznę spowodowaną przebywaniem na dużej wysokości i odwodnieniem), a także wśród bywalców imprez, którzy tym napojem próbują zatrzeć ślady zarwanej nocy.

Papryka
Warzywo bogate nie tylko w wodę, ale także witaminę C, β-karoten, witaminę E i A. Taki komplet składników to przepis na piękną, jędrną i nawilżoną skórę oraz mocne naczynia krwionośne. Jedną z najzdrowszych jest papryka czerwona, jednak zalet nie można odmówić także pozostałym rodzajom.

Ogórek
Obecność ogórków na tej liście nie powinna być dla nikogo zaskoczeniem. Świeże ogórki są jędrne i soczyste, co sprawia, że w ostateczności mogą nawet zastąpić szklankę wody podczas upału. Znajduje się w nich duża ilość potas oraz β-karoten, witamina C, witamina A, zeaksantyna i luteina. Sprawdzą się w letnich sałatkach, lemoniadach i drinkach. Aby ogórek dłużej zachował swą soczystość, po odkrojeniu owiń końcówkę papierem lub włóż do zimnej wody.

Arbuz
Kolejny cud natury, który w ponad 90% składa się z wody i dzięki temu wspaniale nawadnia. Oprócz wody posiada też likopen i β-karoten. Chociaż najpopularniejszą wersją jest arbuz pokrojony w trójkąty, to latem warto spróbować soku z arbuza, który otrzymuje się, blendując miąższ. W obu wersjach doskonale orzeźwia.

Melon
Jest to większy brat ogórka – tak, kompletna nazwa melona to ogórek melon. Życie potrafi zaskakiwać, a melon potrafi nawadniać właśnie niczym ogórek. Cechuje go również duża ilość potasu, zawartość luteiny, witamin z grupy B, β-karoten oraz witamina C. Świetnie smakuje bez dodatków, jak również w deserach i sałatkach.

Rzodkiewka

Rzodkiewka to aż 94 procent wody. Niestety, szybko ją traci, dlatego najlepiej od razu po zakupie włożyć cały pęczek do zimnej wody, aby następnego dnia rzodkiewki nie stały się pomarszczone. Doskonały dodatek do kanapek i sałatek.

 Pomarańcza

Pomarańcza to owoc wyjątkowo soczysty, wręcz najbardziej kojarzący się z soczystością. Pomarańczowym sokiem lub całym owocem można ukoić pragnienie. Pomarańcze są źródłem błonnika, witaminy C tiaminy, kwasu foliowego, potasu i przeciwutleniaczy.

Kategorie:

Najnowsze artykuły:

alt

Dobre menu w diecie – dlaczego jest kluczem do sukcesu?

07.08.2023

alt

Dieta na obniżenie cholesterolu – co warto jeść?

19.09.2022

alt

Dieta w insulinooporności

19.09.2022

alt

Detoks w Tradycyjnej Medycynie Chinskiej czyli alternatywa dla diet owocowo-warzywnych i sokowych

11.08.2022

alt

Jak oczyścić organizm z toksyn? Na czym polega detoksykacja organizmu?

08.08.2022

1. Wybierz dietę

Dieta
Optymalna

Dieta Optymalna

Dieta Optymalna to dieta zrównoważona, która opiera się na ciepłych, lekkostrawnych posiłkach gotowanych zgodnie z porami roku i w oparciu o stare tradycje, w tym zasady Dietetyki według Tradycyjnej. Medycy Chińskiej.

2. Kalorie

icon
1400
  • 1400
  • 1800
  • 2000

3. Ilość

Wybierz dzienną ilość posiłków

3

4. Ilość dni

Wybierz ile dni

30

77 zł/d

77 zł/total